Пољопривредници да се информишу па тек онда конкуришу за Ипард подстицаје 


Danas mestimično sa kišom do 22 stepena              Todorović - Za mene je politika izgradi, uradi, smeta mi jedino patologija pojedinaca kojima ništa ne valja              Više novca za seoski turizam u okviru IPARD 3 programa              Efikasnom upotrebom pene za gašenje i naporima vatrogasaca smanjena količina dima              Više novca za seoski turizam u okviru IPARD 3 programa             

 
Пољопривредници да се информишу па тек онда конкуришу за Ипард подстицаје
Trenutno na sajtu: 373       |       Podeli:
07.03.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Када је реч о Ипард подстицајима, током 2017. године отклоњени

су сви недостаци које је имала Управа за Аграрна плаћања, а први позив расписан је крајем децембра прошле године за пољопривредну механизацију и други позив за куповину и набавку трактора, каже за Агропресс Милка Недељковић из Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац.

Позиви, односно конкурси завршени су 26. фебруара а у наредном периоду, очекује се расписивање позива за нову меру која представља инвестицију у физичку имовину а тиче се прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства.

“Овде се мисли на пољопривредна газдинства која ће моћи да конкуришу за изградњу објеката и прерађивачке капацитете у сектору млека, меса и воћа. У сектору млека износи инвестиција крећу се од 10 хиљада евра до два милиона евра, у сектору меса од 10 хиљада евра до милион евра, а у сектору воћа и поврћа од 10 хиљада евра до милион евра”, истиче Недељковић.

Милка Недељковић, Канцеларија за пољопривреду општине Г. Милановац, фото: Глас западне Србије

Пољопривредни произвођачи морају бити добро информисани о актуелним правилницима Ипарда, али и националним мерама Министарства пољопривреде као и локалних самоуправа, како би могли да рачунају на финансијску помоћ, додају из Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац.

”За инвестицију коју намеравају да изврше током године, не могу конкурисати на оба места, постоји разграничење између националног програма и Ипарда по специфичним критеријумима који ће бити ограничавајући. За националне мере у производњи млека је лимит од једне до 19 млечних крава, у сектору меса 20 товних јунади је граница за националне мере, а преко тога Ипард. За јагодасто воће ограничавајући фактор је два хектара за националне мере, а када су остале врсте воћака у питању пет хектара. За пластеничку производњу 0,5 хектара је лимит за националну меру, а преко тога за Ипард као и три хектара поврћа на отвореном за Ипард,” каже Милка Недељковић.

За средства, захтеви се подносе на основу Правилника на националним мерама, а пољопривредници ће моћи да конкуришу само на основу фактура, односно на основу извршене инвестиције. Ова мера једино се не односи на младе до 40 година, којима се од прошле године, 75 одсто инвестиције уплаћује унапред на основу предрачуна.

Код Ипард позива инвестиција не сме бити започета пре добијања решења о одобравању и на основу бизнис плана који је саставни део, додају из Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац.

Ове године општина Горњи Милановац за пољопривреднике са своје територије издвојиће 50 милиона динара.

 

Агропрес

 

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.969.573 посета
Тренутно на сајту: 374 посетилац(a)