Одржана презентација пројекта „Одржива инклузија социјално маргинализованих група у руралним срединама” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Одржана презентација пројекта „Одржива инклузија социјално маргинализованих група у руралним срединама”
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
09.10.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош – У оквиру пројекта „Одржива инклузија социјално маргинализованих група у руралним срединама” данас је у Дому културе „Јован Томић”

у Новој Вароши одржана промоција истог, на коме су присуствовале жене и млади из руралног подручја, као и представници циљне групе.

Општина Нова Варош у сарадњи са Удружењем сточара „Увачка река млека”, Удружењем жена „Стари занати за ново доба” и Удружењем за микро развој спроводи поменути пројекат у дело, а сада је развила, према речима помоћника председника за привреду и ЛЕР Маријане Ђокић, прву фазу пројекта који се односе на социјално укључивање маргинализованих група руралних средина.

„Наш фокус су управо младе жене из руралних подручја општине Нова Варош. Значај села у Србији је нешто о чему се задње три деценије прича и покушава да се реше проблеми на различите начине који су на различитим нивоима. Ми смо покушали да извршимо испитивање ставова младих жена са села како би смо знали шта су потребе те циљне групе”, рекла је Ђокић.

Она наводи да су жене на селу ступ домаћинства, а све док постоје таква домаћинства села неће изумрети.

„Уколико нам село замре Србија ће остати празна, а наш циљ је да спречимо и да успоримо миграцију младих и жена са села. Тако да смо се у овој фази пројекта бавили испитивањем њихових потреба”, рекла је Ђокић додајући да су анкетирали 400 пољопривредника из осам месних заједница општине Нова Варош.

„Анкета се састојала из неколико делова. Један део анкете се односио на опис самог домаћинства чиме се баве, колико чланова имају. Други део се односио на вештине које поседују сами носиоци газдинства или испитаници и трећа фаза у анкети се бавила управо о потребама шта је то потребно да се млади и жене економски оснаже у селу. Оно што морам рећи јесте да су се резултати анкете поклопили са очекивањима која смо имали и оно што је наш задатак јесте да економски оснажимо сваког грађана општине”, казала је Ђокић.

Захваљујући резултатима анкете, Ђокић истиче да су поставили нову фазу пројекта за коју очекују да ће добити подршку.

„Још увек нисмо добили званичан одговор, али у наредном периоду ћемо знати да ли ћемо добити подршку да Одељење за привреду и локални економски развој са Удружењима која се баве пољопривредом, младима и женама у оквиру МЗ Акмачићи и Божетићи, тестира једну локалну канцеларију која би пружала информације на лицу места свим заинтересованим женама и младима на тему субвенција, самозапошљавања или покретања сопственог биниса, одређеним донаторским помоћима или развијању тржишне економије у оквиру пољопривредног газдинства”, рекла је Ђокић.

Иначе, Влада Републике Србије је прошлог пролећа у сарадњи са Владом Швајцарске обезбедила средства за смањење сиромаштва у РС. Расписан је Јавни позив који обухвата локалне самоуправе и невладине организације. Програм пројекта има за циљ да допринесе социјалној укључености осетљивих друштвених група, а посебно оних који живе у руралним подручјима, кроз унапређење постојећих и успостављање иновативних услуга у локалним заједницама.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.545.291 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)