У Чачку девојке коло воде 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
У Чачку девојке коло воде
Trenutno na sajtu: 454       |       Podeli:
19.12.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - По просеку оцена, пет најбољих академаца из овог краја данас јесу студенткиње Јелена Станић,

Анђела Андолшек, Марија Мирић, Иконија Јефтић и Вања Бајовић.

Још од 2001. чачанска градска управа стипендира завичајне студенте и најдаровитије ученике ма где да су на школовању, па је тај обичај настављен и јуче, уочи Дана Чачка, који се под тим именом помиње још 18. децембра 1408. у једном, сачуваном, документу Дубровачког архива. Студентске стипендије, 8.000 месечно од октобра до јула, добило је тачно 200 академаца из Чачка који студирају на државним факултетима и друга су или старије године, редовно дају испите и имају просек најмање 8,50. Стипендије, такође бесповратне (по 4.000 од септембра до јуна), добило је и 20 ученика из Чачка који похађају школе за таленте.

Поред стипендија, додељене су и једнократне награде за 31 бруцоша из овог града (по 12.000) који су при упису имали 95 и више бодова, а иста награда припала је ученицима основних и средњих школа (50) из Чачка који су освојили једно од три прва места на републичким школским такмичењима из наставних предмета, по програму Министарства просвете.

,,Градска управа припремила је за ваше стипендије и награде 19 милиона динара, а дугујемо и честитке вашим родитељима, наставницима и вама за досадашњи труд. Надамо се да ћете, као најбољи међу најбољима, постати носиоци друштвеног развоја нашег града и Србије” поручио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић у препуној великој дворани Скупштине града, јуче ујутро.

Занимљиво је да, по просеку оцена међу академцима, првих пет места заузимају девојке. То су Јелена Станић (Хемијски факултет Београд, друга година) просек 10,00, Анђела Андолшек (Филозофско уметнички факултет Крагујевац, друга) 10,00, Марија Мирић (ФТН Чачак, четврта) 9,93, Иконија Јефтић (ФДУ Београд, трећа) 9,88 и Вања Бајовић (ФПУ Београд, трећа) 9,88.

У првих десеторо још су Максим Стокић (Математички Београд, четврта) 9,87, Стефан Милићевић (Војна академија Београд, трећа) 9,75, Наташа Крџић (Учитељски Ужице, прва мастер) 9,74, Анђела Тодоровић (ФУФ Крагујевац, трећа) 9,73 и Иван Ђуровић (ФЛУ Београд, трећа) 9,73.

За њима следе Вук Рацковић (Филозофски Београд, трећа) 9,67, Анђела Вулић (Медицински Београд, друга) 9,67, Јана Чубриловић (ФМУ Београд, друга) 9,62, Никола Јанковић (Правни Београд, трећа) 9,62, Стефан Илић (ФТН Чачак, прва мастер) 9,57, Александар Симеуновић (ФТН Чачак, прва мастер) 9,55, Милица Бугарчић (Правни Београд, трећа) 9,54, Ђурђа Пашајлић (Биолошки Београд, четврта) 9,52, Ђорђе Милидраг (Православно богословски Београд, прва мастер) 9,49 и Кристина Миловановић (Учитељски Ужице, прва мастер) 9,48.

Иначе, у групи ученика који су блистали на републичким школским такмичењима, има више награда него добитника. Јер, Филип Весовић, ученик Математичке гимназије у Београду, освојио је чак четири поменуте награде за врхунски пласман на олимпијадама и националним такмичењима из информатике. По три Ива Вуковић из Музичке школе „Др Војислав Вучковић” у Чачку (клавир, соло певање) и Виктор Ћурчић из ОШ „Милица Павловић” у Чачку (књижевност, српски, историја), а по две Александар Гојковић из ОШ „Милица Павловић” (смотра истраживачких радова, музика – саксофон), Наталија Димитријевић из исте школе (биологија, физика), Никола Вучићевић из чачанске Гимназије (математика, физика) и Анастасија Рогановић такође из Гимназије (смотра истраживачких радова, књижевност).

Поред тога, Филип Весовић добио је и пету награду јер је на пријемном испиту имао 99,64 поена и данас је бруцош Електротехничког факултета у српској престоници.

 

Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.883.104 посета
Тренутно на сајту: 455 посетилац(a)