Ова манифестација из године у годину има први пут тенденцију раста, када је број такмичарских екипа и посетилаца у питању, и развоја, као и када је садржај који прати Гастро фест у питању.
Гастро фестивал обухвата такмичење у кулинарским дисциплинама и то припреми рибље чорбе, етно трпези, модерној кухињи, пекарству, посластичарству и карвингу(резбарење на воћу и поврћу). Затим бира се најбржи кувар Гастро феста-такмичење у брзом сецкању црног лука.
Судије које оцењују такмичаре су професори са Високе хотелијерске школе у Београду Јордан Настановић и Перо Грацун и њихов некадашњи студент, сада млади кулинар и идејни творац Гастро фестивала Милорад Аћимовић. Професори Јордан Настановић и Перо Грацун су чланови Кулинарске асоцијације Србије и Светске кулинарске асоцијације, тако да су освојене награде међународно признате.
Учесници Гастро фестивала су из целе Србије и из земаља у окружењу.
Из ТО Љубовија поручују да желе да се на Гастро фестивалу види то богатство различитих укуса које нуди сваки крај Србије за себе и кулинари из околних земаља.
„Да гости покажу своје кулинарске вештине и представе јела која су специфичност њиховог краја, а да ми покажемо азбуковачка јела и оно што туристи могу конзумирати када дођу код нас у госте. Припрема рибље чорбе се одвија у главној улици, где влада весела атмосфера, права фестивалска уз звуке трубе крчка се чорба. Остале дисциплине су у холу у који се улази из главне улице, који је прикладан излагачки простор тако да су екипе у непосредној близини. Такмичари долазе код нас као гости, а одлазе као пријатељи. Имамо мноштво екипа које имају десетогодишњи стаж када је учешће у питању, преносе своје позитивне утиске пријатељима, па доводе и њих”, каже директорка ТО Љубовије Слађана Грујчић.
Циљ манифестације да се Љубовија представи као место где живе људи високе еколошке свести, где се може конзумирати здрава, органска храна, пуног укуса, припремљена са пуно љубави и место добре забаве и провода.
Програм манифестације:
12:00 - oтварање манифестације, наступ Културно-уметничког друштва Азбуковица;
12:05 - поздравна реч организатора (директора Туристичке организације Љубовија и председника општине Љубовија);
12:10 - наступ Културно-уметничког друштва Азбуковица;
12:20 - наступ деце из Предшколске установе „Полетарац“ Љубовија;
12:35 - наступ Културно-уметничког друштва Азбуковица;
11:00-13:00 - припрема учесника који се такмиче у кувању рибље чорбе (ложе ватру, припремају састојке...);
11:00-13:00 - учесницу који постављају столове у холу биоскопа уређују своје поставке;
13:00 - почиње кување рибље чорбе и траје до 16:00 часова;
13:00-14:00 - судије почињу са оцењивањем екипа које се такмиче у следећим дисциплинама: припрема етно трпезе, модерне кухиње, пекарству, посластичарству и карвингу;
16:00-18:00 - судије почињу са оцењивањем екипа које се такмиче у припреми рибље чорбе;
19:00 - обраћање организатора и проглашење победника у свим дисциплинама, додела пехара, медаља, захвалница;
19:30 - концерт „СМС акустик бенда“
22:00 завршетак програма.
Глас западне Србије
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.