Српска памет у свету модерних технологија 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Српска памет у свету модерних технологија
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
08.06.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Српска памет уз помоћ Међународних стручњака ће у блиској будућности омогућити пренос новца без посредништва трећег лица,

а пошту ће дрон испоручивати на кућну адресу.

Наиме, студент треће године, Александар Рајичић, у Будимпешти је достојно представио државну Високу школу техничких струковних студија (ВШТСС). Дигитализовани пренос новца, без учешћа трећег лица главна је тема његовог дипломског рада. Иако, тек у повоју, наишла је на велики ођек, на тамошњем Универзитету, јер, ће у свету технологије направити огроман револуцинарни напредак.

Александру Рајичићу, који је на смеру инжењерска информатика, чачанска Висока школа помогла је, да у мађарској престоници, стечено знање достојно представи на Факултету за телекомуникације и економију, али и стручно усаврши.

Александар је, око месец дана провео са студентима и професорима, а за главног координатора имао је на располагању професора српског порекла, Симона Вилмоша, што му је умногоме олакшало стицање нових сазнања. Овај Универзитет сарађује са водећим светским компанијама, Aplle, Intel, ABM, којима је свет електронике алфа и омега њиховог постојања.

"Мој циљ било је стручно усавршавање. На тамошњем Универзитету, одсек за телекомуникацију и информатику, били су пријатно изненађени знањем које сам стекао у Високој школи у Чачку. Главна тема мог дипломског рада је нова технологија која је тек у развоју, такозвана, "bit coin block chain", путем које се врши пренос новца између два лица, без посредства банке. Предност такозване "bit coin" новчаника - дигиталне валуте је да промени начин размене новца, без узимања провизије, али и без знања са колико новца располажете. Имао сам срећу, да ми ментор, буде, др Андрес Патерица, један од водећих у свету из области најсавременије технологије, добитник бројних признања на светском нивоу. Оно што могу слободно да кажем, да се стручно усавршавање у мојој матичној школи нимало не разликује од будимпештанског Факултета", каже за Глас западне Србије студент Александар Рајичић, који је рачунар добио када је имао осам година, и највише га користио за корак напред у дигитални свет информатике.

Фото: Приватна архива

"Када бих поново уписивао Високу школу, опет бих изабрао Чачак, мој родни град, јер знање које сам овде стекао не разликује се од универзитетских престоница, испуњава стандарде који су потребни једном младом човеку и у то ме уверила Будимпешта", указује Рајичић.

Без подршке професорки Наташе Гојгић и Иване Крсмановић, али, и директора ВШТСС, др Драгана Брајовића, чачански студент не би се нашао на једном од најцењенијих Универзитета у Европи.

"Александар, није први студент кога је ВШТСС послала, путем међународне размене на стручно усавршавање. Свакако да нам је од великог значаја, да наше студенте пошаљемо у иностранство, јер, Болоњски концепт и то подразумева. Већ имамо позитивна искуства са неким немачким фирмама где су наши студенти после успешно обављене праксе нашли запослење на територији Европске уније, тако да ће ВШТСС увек стајати иза тога и аплицирати програме. Осим ВШТСС у Сплиту, недавно смо, приликом наше посете, потписали међународни споразум са Универзитетом струковних студија из Граца и добили потврду да смо на правом путу. У преговорима смо и са Факултетом у Марибору. С обзиром на то, да је у Грацу настава на енглеском језику ми сада акредитујемо студијске програме, мастер струковних студија, а које ћемо радити на енглеском језику", наглашава Брајовић.

У будућности - дрон носи пошту

Према сведочењу чачанског студента Александра Рајичића, професори будимпештанског Универзитета управо раде на пројекту израде дрона који ће у блиској будућности, испоручивати пошту на кућну адресу. За разлику од поштара, овај савремени робот, пошту ће достављати на прозор, уместо на врата.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.040.767 посета
Тренутно на сајту: 390 посетилац(a)