Саопштење око превоза ученица ОШ „Никола Тесла”, девојчица из пријепољског села Кучин 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Саопштење око превоза ученица ОШ „Никола Тесла”, девојчица из пријепољског села Кучин
Trenutno na sajtu: 294       |       Podeli:
02.02.2022 | 0 коментар(а)



Прибој - Поводом информација и видео снимака са друштвених мрежа око превоза девојчица

из пријепољског села Кучин,које, ових дана,да би дошле до аутобуса и даље, до ОШ “Никола Тесла” у Прибојској Бањи, морају најпре чамцем преко реке Лим,јер су им,како се такође наводи на друштвеним мрежама, из Општинске управе Прибој,престали да обезбеђују превоз.
А из Општине Прибој, су се огласили саопштењем,у коме се каже:

У Закону о основама система образовања у Републици Србији,члан 189,став 5 гласи:


„Превоз деце и њихових пратилаца ради похађања припремног предшколског програма на удаљености већој од два километра,ученика основне школе на удаљености већој од четири километра од седишта школе; превоз, смештај и исхрану деце и ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и њихових пратилаца,без обзира на удаљеност места становања од школе; превоз деце и ученика који имају пребивалиште на територији јединице локалне самоуправе на удаљености већој од четири километра од седишта школе и у случајевима када ученици основне школе похађају школу на територији друге јединице локалне самоуправе - ако је школа коју похађају најближа месту пребивалишта ученика; превоз ученика на републичка и међународна такмичења”.

Из овог члана Закона се види, да је превоз девојчица из пријепољског села Кучин, дужна да организује или финансира општина Пријепоље.

Без обзира на законску процедуру,и обавезу општине Пријепоље, општина Прибој, и према овим девојчицама из села Кучин, има исти третман, као и према свим ђацима пешацима из своје општине. Напомињемо, да ово није први случај ђака из овог села,који су похађали школу у Прибојској Бањи, а којима је општина Прибој излазила у сусрет, на разне начине, око доласка у школу.

Општина Прибој је организовала бесплатан јавни аутобуски превоз на својој територији, тамо где је по закону могућ јавни превоз.Тамо где су некатегорисани путеви,као што је и случај пута за Кучин, законски није могућ јавни превоз путника,а то није једини случај такве врсте у нашој разуђеној општини,па је локална самоуправа у Прибоју, настојала да заједно са школама и родитељима ђака пешака, изнађе могућности за превоз,или обезбеђењем горива или новчаних средстава.

Једино у овом случају, родитељи поменутих девојчица,нису нашли никога да вози децу до најближе аутобуске линије Мажићи - Потпећ, па је Општина Прибој, показала добру вољу, иако не може да се бави јавним и линијским превозом, возилом Општинске управе у Прибоју, вршила превоз девојчица од куће до ОШ “Никола Тесла” у Прибојској Бањи,а након наставе их враћала до породичног дома у селу Кучин.

Проблем се појавио са првим овогодишњим снежним падавинама,у децембру,када због техничких карактеристика пута,уског коловоза,неадекватних кривина,успона и низбрдица на путу од места Препран,поред манастира Мажићи до села Кучин,па је због угрожавања безбедности деце, овај превоз обустављен.

Тада се мајка девојчица, обратила Драгу Дробњаковићу,члану Општинског већа општине Прибој, задуженог за саобраћај, и председника Комисије за организовање бесплатног јавног превоза, и сагласила се са привременим прекидом превоза деце.
Са друге стране,мајка девојчица је од Општине Прибој тражила, да се поново активира бесплатна линија јавног превоза до депоније “Дубоки поток”,која је привремено саобраћала,који километар краће,до места Друглићи,јер није било јединих корисника услуга односно ових ђака,а да ће до Депоније децу, сама чамцем, превозити преко реке Лим.

Напомињемо, да је Општина Прибој родитељима девојчица,као једно од решења овог проблема, нудила и смештај деце у Прибоју,али то родитељи нису прихватили.
Општина Прибој ће и даље настојати, да заједно са родитељима деце и школом, изнађе трајно решење овог проблема,као што је то урађено и са другим, сличним примерима ђака пешака, у општини Прибој.

- Стоји у саопштењу Општине Прибој.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SAOPSTENJE OPSTINA PRIBOJ UCENICE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.220.727 посета
Тренутно на сајту: 295 посетилац(a)