Србија на студије позива академце из 50 земаља 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Србија на студије позива академце из 50 земаља
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
22.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, Младен Шарчевић, данас је свечано дао у употребу новосаграђени Дом ученика у Чачку,

на простору поред бедема са чије друге стране је Градски стадион. Оценио је да је архитектура изузетна и да ће се нова кућа свидети деци, додајући да су током дана четири школска кабинета у Чачку опремљена рачунарима, благодарећи труду чланова овдашњег „Ротари клуба”.

Претходно је посетио Институт за воћарство у овом граду, који данас има 17 доктора наука, истичући у сусрету са директором др Миланом Лукићем и члановима колектива:

Министар Младен Шарчевић у лабораторији Института за воћарство, Фото Г. Оташевић

-Ово је једна од најугледнијих установа своје врасте у југоисточној Европи, и у четири последње године показала је раст успешности од 84 одсто. Сада је на својим ногама и понос је града, изгледом и послом.

Иначе, нови Дом ученика има 120 места а градоначелник Чачка Милун Тодоровић саопштио је да је у подизање уложено 178 милиона динара, подразумевајући средства државе и допринос локалне средине.

Министар Шарчевић на отварању Дома

Министар Шарчевић навео је, одговарајући на питања новинара после отварања, да је у припреми нацрт новог закона о финансирању високог образовања у Србији, и да је Министарство којим руководи за тај посао добило 15. фебруар као рок.

-За сада водимо живе расправе који модел применити. Да би се у високо образовање унело више новца потребно је да се овде појави више страних студената. Постоје земље које то раде много добро, а ми имамо боље факултете и то морамо да искористимо. У првим нашим налетима преко 50 земаља снабдели смо каталозима, нудимо 24 програма са наставом на енглеском, са десетак земаља имамо одличне билатерарне уговоре, то су Уједињени Арапски Емирати, Турска, Грчка, Кина... Дакле, земље чији су поданици традиционално студирали овде. Говоримо о враћању имовине и оснивању компанија на факултетима. Ако све то унесемо у законе омогућићемо академцима да се много јевтиније студира, и боље.

Шарчевић је одговорио и на питање какав је положај ћирилице у нашем друштву.

-Ја сам у Закон система унапређења образовања пре једне године ставио обавезност ћирилице истичући да је то посебно писмо од националног значаја и да има приоритет. Ми се боримо да се у региону, где год је српска заједница, у Скадру или скопској Црној гори рецимо, нашим младим земљацима омогући да уче на свом језику и писму, а то им није омогућено. То могу да изјавим у Београду, Бриселу или Чачку.

ГЗС/Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.533.099 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)