Чачанска фабрика уређаја „Слобода апарати” на продаји 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Чачанска фабрика уређаја „Слобода апарати” на продаји
Trenutno na sajtu: 372       |       Podeli:
03.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Почетна цена некадашњег великог произвођача апарата за домаћинство 126,3 милиона динара.

Својевремено један од највећих произвођача уређаја за домаћинство у СФРЈ, фабрика „Слобода апарати” из Чачка, понуђен је на продају као правно лице по почетној цени од 126,3 милиона динара, што је половина процењене вредности. Фабрика је банкротирала априла 2018. решењем Привредног суда у Чачку на основу чега ће, уз одлуке одбора поверилаца из марта ове године, бити приступљено продаји јавним надметањем, коју спроводи Агенција за лиценцирање стечајних управника, као управник над овим дужником.

Јавно надметање заказано је за 25. мај ове године у подне, у Центру за стечај АЛСУ. На продају ће тада да буде понуђено укупно 15 објеката „Апарата”, фабричких хала и других пословних зграда, које су или у мешовитој својини стечајног дужника, или с правом државине или као ванкњижно власништво. Затим, опрема и залихе на локацији у Љубићу, возила и потраживања по основу откупа 16 станова у друштвеној својини.

Приватизација „Слобода апарата” започета је 2005. али никад није спроведена, погони су затворени 2008. Следећег лета колектив је ушао у поступак реструктурисања, а 406 од укупно 450 радника, један за другим, прешли су у војну компанију „Слобода”, ту у истом кругу.

На почетку су и били заједничко предузеће, деценијама, које је маршал Јосип Броз основао 6. октобра 1948. ради производње противавионске муниције на машинама добијеним из ратних репарација. Али већ 1958. од војног је одвојен цивилни део који је тада почео производњу усисивача „минор г” по лиценци немачког „Прогреса”. Два лета касније овде је направљен први штедњак на бутан „ кн – 3” („Ињис”) и за 24 месеца продато је чак 20.000 тих уређаја. Производња фрижидера („Ињис”) освојена је 1961. године, а 1964. и израда полуаутоматских машина за прање рубља („Рибер”), док је истовремено израда емајлираног посуђа уступљена „Металцу” из Горњег Милановца. У Москви, 2. априла 1970, „Слобода” је потписала уговор о испоруци чак 50.000 штедњака за купце из СССР-а.

„Апарати” предали имовину

Пошто фабрика уређаја за домаћинство у Чачку дугује 461,6 милиона динара Фонду за развој, држава преузела земљиште и хале у Јездини и пренеће их војној кампанији „Слобода”.


Политика, Г. Оташевић/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK SLOBODA APARATI SLOBODA KUCNI APARATI MINOR G

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.030.639 посета
Тренутно на сајту: 373 посетилац(a)