Годишњица Другог српског устанка 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Годишњица Другог српског устанка
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
23.04.2020 | 0 коментар(а)



Пре 205 година у Такову код Горњег Милановца почео је Други српски устанак који је довео до успостављања Кнежевине Србије.
Фото:ГЗС


У Такову код Горњег Милановца, 23. априла 1815. године будући кнез Србије, Милош Обреновић (1780-1860), на скупу старешина објавио је почетак новог устанка и друге фазе борбе за ослобођење земље од турске власти.
Тиме је почео Други српски устанак који је водио коначном крају турске власти и успостављању Кнежевине Србије.
За вођу устанка изабран је Милош Обреновић, а борбе су трајале око четири месеца.
Након преговора Марашли Али-паше и Куршид-паше са вођом устанка закључен је усмени договор између Марашли Али-паше и Милоша Обреновића.
Прекинута је оружана борба, али устаничке борбе за остварење циљева постављених 1804. и 1815. године нису обустављене.
Турска је споразум схватила као коначни прекид борбе и устанка, али за Милоша Обреновића и устанике споразум је представљао основу за даље проширење повластица и полазну точку у даљој борби за остваривање коначних циљева устанка - рушење турске феудалне владавине и успостављање властите власти.

Иначе, данас и град који је добио име по Милану Обреновићу, брату кнеза Милоша, Горњи Милановац обележава Дан општине, али услед ванредног стања , без културних садржаја и окупљања.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


takovo gornji milanovac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.460.306 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)