Борба у Горњој Трепчи за круну „Шумадијске краљице” 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Борба у Горњој Трепчи за круну „Шумадијске краљице”
Trenutno na sajtu: 334       |       Podeli:
17.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Овогодишњи избор најбоље ракије од шљиве препеченице под називом „Шумадијска краљица“ одржаће се 4. августа

у Горњој Трепчи са почетком у 15 часова. Манифестацију познату и као Сабор српске шљивовице организује МЗ Горња Трепча и Туристичка организација Чачка, под покровитељством града Чачка.

,,Манифестација у Горњој Трепчи организује се преко 20 година и важи за једну од најстаријих ракијских такмичења у Србији на коме из године у годину конкуренција је све јача”, рекао је за Глас западне Србије Драгутин Никитовић један од оснивача „Шумадијске краљице”.

Он додаје да су пријаве за ово такмичење још увек у току и да сви они који сматрају да имају добру ракију могу да учествују.

Ова манифестација је добра прилика да произвођачи ракије од шљиве препеченице добију сертификат о квалитету и да можда баш ракија једног од њих понесе титулу „Шумадијска краљица”. Оно што је потребно да би учествовали јесте да узорке своје ракије са подацима доставе до 28. јула туристичкој организацији или у МЗ Горња Трепча. Котизација за физичка лица износи 800 динара, док за регистроване произвођаче она износи 5.000 динара”, рекао је Никитовић.

На такмичењу Шумадијска краљица оцена ракије врши се у пет категорија. Оцењује се укус, мирис, боја, бистрина и јачина ракије. Жири добија шифроване узорке, а након дегустације такмичари добијају писмену анализу њихове ракије са оценом квалитета.

Иначе, у нашем народу постоји веровање да је ракија веома лековита и да понека чашица овог жестоког пића повољно утиче на здравље. Просто је немогуће замислити било какво славље или весеље, а да на њему није заступљена као пиће, јер ракија која је одлежала неколико година у храстовом бурету по квалитету може стати раме уз раме са било којим вискијем или вотком.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.291.637 посета
Тренутно на сајту: 335 посетилац(a)