Од споменика у Негришорима остали само комадићи: Кинески неимари надокнадиће штету 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Од споменика у Негришорима остали само комадићи: Кинески неимари надокнадиће штету
Trenutno na sajtu: 431       |       Podeli:
22.03.2023 | 2 коментар(а)



Лучани - Некада су главна места за окупљање мештана у драгачевском селу Негришори били Дом културе, школа, продавница и Споменик палим борцима из претходних ратова,



приликом изградње деоница аутопута Милош Велики радници кинеске фирме заравнили су центар села, па и сам споменик.

Фото: Глас западне Србије

„Имали смо школу која је направљена 1931. године, поред школе је био дом, била је и продавница. Дом и споменик су направљени претежно добро, радом омладинаца села Негришора које је тада бројало између 80 и 100 омладинаца”, рекао је Томислав Топаловић из села Негришори.

Томислав Топаловић из села Негришори, Фото: Глас западне Србије

„Знао сам шта ће да буде, прво су скинули воштане фигуре које си на врху биле, оне су стајале овде дуго, они су поткопавали, на крају су га пребацили и тако се и поломио, живим близу па сам видео да су га увече по мраку однели, кажу да је код њих у депоу”, рекао је Славко Милинковић из Негришора.

 

Славко Милинковић из Негришора Фото: Глас западне Србије

На споменику који је чувао имена погинулих у Првом и Другом светском рату многи становници овог драгачевског села имали су своје претке.

„Ту је било негде око 80 имена на две мермерне плоче и било је пет фигура на споменику, споменик је направио један комшија ту, мештанин села и назвао их је нарикаче”, рекао је је Славко Топаловић, мештанин села Негришори.

Славко Топаловић из села Негришори, Фото: Глас западне Србије

„Мој деда је био на том споменику и то као број један на тој листи, криво ми је, то је био члан наше породице, од њега смо пореклом, и сад одједном њега нема”, рекао је Мирослав Ружић, мештанин.

Мирослав Ружић, мештанин Фото: Глас западне Србије

Кинеска компанија извинила се мештанима и најавила да ће о свом трошку порушени споменик поправити, а ту акцију подржало је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Фото: Глас западне Србије

„Извођачи радова на тој траси извинили су се за тај немили догађај који је био, тако да ће о свом трошку изместити и поправити оштећени споменик, он ће бити на новој локацији комплет сређен", рекао је Милија Миленковић помоћник председника општине Лучани.

Милија Миленковић помоћник председника општине Лучани Фото: Глас западне Србије

Мештани су сложни у томе да немају ништа против изградње аутопута, али кажу да их је највише погодило то што више нема споменика који је баш на том месту стајао у знак захвалности њиховим комшијама и рођацима.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


negrisori selo spomenik mestani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • Lučanac

    I u ovom slučaju oseća se nedostatak u radu mesnih zajednica. Naime, pošto je već duže vremena istekao mandat Saveta MZ, niko se ne smatra pozvanim da nešto uradi u lokalnoj sredini. Da je Tomo predsednik Saveta, sigurno do ovoga nebi došlo, jer bi čovek alarmirao lokalnu samoupravu i druge, da se nađe odgovarajuće rešenje.
  • Србин

    Кинеске штеточине,треба им полупати Кинески зид.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.788.538 посета
    Тренутно на сајту: 432 посетилац(a)