Почињу Љишке културне вечери; Матија Бећковић и Петар Божовић гости манифестације 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Почињу Љишке културне вечери; Матија Бећковић и Петар Божовић гости манифестације
Trenutno na sajtu: 271       |       Podeli:
12.07.2022 | 0 коментар(а)



Љиг - Вечерас у 19.30 часова радионицом за децу почињу Љишке културне вечери.



Посетиоце у дворишту Народне библиотеке очекује дружење са принцезом Аном и Хемић фест са проф. Јеленом и ученицима из Гимназије.

Представиће се вртић „Каја” са својим пројектима, потом ће уз разговор са наставницима из ОШ „Сава Керковић” представити Е-библиотеку за ученике. Очекује нас наступ најмлађих из КУД-а Љиг и гости из Осечине са својом Библиотеком позоришних чудеса, представом одабраних дела из књижевности за децу.

„Вечерас у 19 и 30 часова почињемо са децом из нашег вртића, са децом која нам долазе као гости из Осечине где ће бити приказана једна лепа представа која се зове `Витешка бајка`, али оно што свакако треба да обележи овај културни догађај јесте сутрашња промоција књиге „Исповест на тргу” Милована Данојлића. Реч је о збирци песама којом песника заокружује свој импозантни књижевни рад, а гости те манифестације и учесници у самој расправи биће прослављени академик Матија Бећковић и глумац Петар Божовић који ће рецитовати и казивати одређене делове из дела Милована Данојлића”, рекао је Драган Радовановић, директор Градске библиотеке Љиг.

Поред представљања књиге, што је и централни догађај ове манифестације, из љишке библиотеке је покренута иницијатива да се име Милована Данојлића узме за име читаве установе.

„Ми смо као библиотека и управни одбор библиотеке покренули иницијативу да библиотека у будуће понесе име Милована Данојлића, као заиста најимпозантније личности нашег краја, академика, човека који је објавио око 70 књига, који готово на дневној основи учествује на јавном, културном, политичком животу ове државе, увек на бранику српство, на бранику отаџбине са идејом да не смемо да потонемо и да у тешким временима само треба довољно удахнути ваздуха, имати довољно знања, довољно енергије и борити се за свој народ и за интересе свога народа”, истиче Радовановић.

Културна али и туристичка понуда општине Љиг се не завршава у четвртак, већ се наставља Косидбом на Рајцу, традиционалном манифестацијом која се по 53 пут одржава од петка, 15. до недеље 17. јула.

„Реч је великој туристичко-привредној манифестацији када је реч о косидби и о кошењу, као веома важном културном и нематеријалном добру наше Србије. Наши косачи из наших крајева воема радо учествују у на бројним манифестацијама које се дешавају на територији бивше Југославије. Косачи са свих тих косидби ће у недељу наћи на Рајцу, на финалној манифестацији, на најбољој манифестацији, то је `Лига шампиона`, као када би играли ПСЖ и Реал, тако ће се код нас на Рајцу, у недељу наћи бројни косачи. Ту ће, наравно бити и доста музичког садржаја”, закључио је Радовановић.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LJIG RAJAC KOSIDBA MATIJA BECKOVIC PETAR BOZOVIC MILOVAN DANOJLIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.461.110 посета
Тренутно на сајту: 272 посетилац(a)