Цене некретнина стабилизоване, али појефтињења неће бити 


Danas pretežno sunčano, tokom noći naoblačenje              Tinejdžera udarila struja, iz Užica prebačen za Beograd, ima teške opekotine              Danas je pobusani ponedeljak             

 
Цене некретнина стабилизоване, али појефтињења неће бити
Trenutno na sajtu: 320       |       Podeli:
22.07.2022 | 0 коментар(а)



Цене гвожђа, челика и дрвне грађе последњих месеци падају, а тај тренд прати и цена бакра, који је најјефтинији у последњих 17 месеци.

То је допринело стабилизацији цена некретнина, али на појефтињење новоградње у скорије време не треба рачунати, оцењују стручњаци, преноси РТС.

Пре три месеца бакар је коштао више од 10.000 долара по метричкој тони, а данас измеду 7.500 и 8.000 долара.

Неизвесност због рата у Украјини и негативни сигнали на тржишту, сматрају стручњаци, условили су пад цена метала и дрвне грађе.

Како је наведено, прогнозе су да ће тражња за тим производима у наредном периоду бити мања.

Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже да се повећава могућност да се у Европи и на глобалном нивоу деси рецесија.

„С друге стране и најаве Кине да неће моћи да обезбеди подстицајна средства својој производној индустрији, као што је то чинила 2008, 2015. и 2020. године када су исто кризе задесиле свет, него да ће овога пута та средства искористити да попуни минусе у својим локалним касама", каже Станић.

На стовариштима кажу да робу све теже набављају и да се на неке испоруке чека и по неколико месеци. Уз то, цене се мењају готово на недељном нивоу.

„Арматура је тренутно 130 динара по килограму, а блок који је био прошле године 37-38 динара, сада је преко 70. Шљунак је скочио 30 одсто. Гвожђе је сада у реду, највећи проблем је сад реализација тих производа које смо наручили", каже Младен Лучић, представник "Лукома" из Мајура код Шапца.

Иако је појефтињење металских производа и дрвне граде стабилизовало цене некретнина, веће појефтињење квадрата не треба оцекивати, кажу стручњаци.

„Поскупело је све - од алуминијумске столарије, термоизолације, хидроизолације, опекарских производа, система за климатизацију", каже Душица Даковић, директорка пројеката Нови Дорћол.

Арматура, тј. челик, каже Даковићева, користи се у фази изградње која се зове конструкција, а она учествује 15-20 одсто у укупној цени градње једног објекта, тако да појефтињење тј. поскупљење челика утиче на цену градње, али не у тако великој мери да сада грађани очекују да ће се цене станова и локала у новоградњи преполовити, као што је дошло до појефтињења челика.

„Како је дошло до наглог пада цене грађевинског материјала тако може нагло и да дође до наглог скока због нестабилног тржишта. Ми, такође, морамо да узмемо у обзир да су трошкови транспорта грађевинског материјала велики услед кризе", каже Јована Перић, координаторка огласних саветника на порталу Сасоманге.

Истиче да не очекује да ће инвеститори и власници некретнина размишљати о смањењу цена.

„И сада се види да цене квдрата у новоградњи иду до 10.000 евра и очекује се да ће тај тренд да се настави и у наредном периоду", каже Перићева.

Колебање цена метала и грађевинског материјала, оцењују стручњаци, повећаће опрез инвеститора приликом доношења одлуке о градњи.

А цене некретнина и даље ће у највећој мери одредивати тражња, која је у Србији на високом нивоу. Поготово у већим градовима, попут Београда, Новог Сада, Ниша.

ГЗС/Танјуг




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.874.757 посета
Тренутно на сајту: 321 посетилац(a)