Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Уместо мора, туристи изабрали обале Дрине у етно селу Врхпоље

20/09/2022
image-gallery-item
Фото: ГЗС
Љубовија - Захваљујући ваучерима , али и богатој туристичкој понуди азбуковачког краја , многи су уместо мора ове сезоне одабрали обале

Дрине, у Љубовији.

Фото: ГЗС

На десној обали ове реке, смештено је етно село Врхпоље, зачетник сеоског туризма и уједно најпопуларнији туристички комплекс у овом крају.


Уместо мора, домаћи гости изабрали су обале Дрине, у етно селу Врхпоље, Фото: ГЗС

Савршени одмор многи су ове сезоне захваљујући ваучерима провели управо на десној обали Дрине, у вајатима старим читав један век, који су пре 18 година Љубовију учинили видљивом на туристичкој мапи Србије.


Традиција абиковачког краја, Фото: ГЗС

Гост је у овим крајевима светиња и то је пут до успешне сезоне, који је поплочан подршком државе, каже Никола Кнежевић, зачетник сеоског туризма у Љубовији који се пре 18 година упустио у туризам и како тврди никада се није покајао.


Азбуковачка храна је адут овог угоститељског објекта, Фото: ГЗС

„ Године 2004. године кафану из Загубице сам пренео с намером да буде аутентиично попут Сирогојна, сви ови вајати су стари преко сто година и сваки од њих носи име неке традиционалне воћке попут Крушке, Шљиве , Јабуке, Дуње или Вишње. Имамо 40 лежајева и захваљујући подршци државе, сезона је успешна, каже Кнежевић .


Вековни вајати права су атракција у азбиковачком крају, Фото: ГЗС

Поред одмора на самој десној обали Дрине и амбијенту попут ресторана са великом баштом , оно што ово етно село издваја је азбуковачка кухиња због које гости радо долазе у Врхпоље.


Етно село Врхпоље добитник је Туристичког цвета које додељује ТОС, Фото: ГЗС

„ Оно што нас издваја је традиционална азбуковачка храна.

 Домаћи специјалитети чије се рецептуре не записују већ се преносе с колена на колено и спремају на традиционалан начин, Фото: ГЗС

Српски уштипак, качамак, сир, кајмак, проја, чорба, сарма, пасуљ, гулаш, свадбарски купус, сва она српска јела чији се рецепти не записују већ преносе генерацијама с колена на колено и спремају се на традицоналан начин, као што су то радиле наше баке“, каже Кнежевић.


Опремљени вајати у Врхпољу, Фото: ГЗС

Први објекат у домаћој радиности који је никао поред обала Дрине добитник је престижне награде Туристички цвет који додељује ТОС.

 

 Вајати броје око 40 лежајева, Фото: ГЗС

 

Фото: ГЗС

Зачетник сеоског туризма у општини Љубовија на време је препознао туристичке потенцијале Љубовије, Фото: ГЗС

Фото: ГЗС

Уживање на самој обали Дрине, етно село Врхпоље, Фото: ГЗС

 

Колевка се и данас чува у етно селу Врхпоље, Фото: ГЗС

Фото: ГЗС

 Пегла на жар у данас се чува у етно селу Врхпоље, Фото: ГЗС

 

ГЗС

ETNO SELO VRHPOLJE LJUBOVIJA NIKOLA KNEZEVIC

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika Matis

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.