U prijepoljske vrtiće uloženo 21 milion dinara 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
U prijepoljske vrtiće uloženo 21 milion dinara
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
05.04.2024 | 0 коментар(а)



Prijepolje – Preko 21 milion dinara, usloženo je u zadnjih godinu dana u adaptaciju i opremanje novih i postojećih prostorija u vrtićima



Predškolske ustanove „Miša Cvijović”. Prošireni su kapaciteti za dve stotine dece i kad na to dodamo formirane grupe u „Valteru” dolazimo do 350 dece koja su primljena van redovnog konkursa, kazao je član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje Marko Šljukić.

Izgradnjom novog vrtića u Lukama, koji finansira država, biće proširen kapacitet za boravak dve stotine mališana i biće definitivno ukinute liste čekanja. Uslovi u svim vrtićima su mnogo bolji nego ranije a želja menadžmenta ustanove i lokalnog rukovodstva je da budu još bolji, rečeno je novinarima na konferenciji za medije u PU “Miša Cvijović”, kojoj su prisustvovali i najviši opštinski čelnici.

– Konstantnim ulaganjem u vrtiće i obrazovanje od početka prvog mandata predsednika Popadića prošle godine pokazali smo da smo posvećeni najmlađima i da su nam oni prioritet. Ukupna vrednost svih investicija u objektu „Naša radost“ je 9.220.456 dinara. Za oko 4.000.000 dinara nabavljena je oprema za centralnu kuhinju, 330,000 dinara je uloženo za postavljene dve kapije na glavnom i službenom ulazu. A 300.000 dinara je utrošeno za molersko farbarske radove. U toku su radovi na uređenju i opremanju dvorišta podlogom i mobilijarom čija vrednost iznosi 4.652.400 dinara koje finansira lokalna samouprava. Zbog proširenja kapaciteta za drugu smenu upisano je 50 dece. Uglavnom su to mladi roditelji koji su zaposleni u MDG, koji imaju potrebu da im deca idu u drugu smenu.To im je ovaj vrtić omogućio i jedan je od retkih u Srbiji sa radom u drugoj smeni. Sigurno će se u budućnosti ovi zahtevi još povećati a ustanova će za to biti spremna – naveo je član Opštinskog veća Marko Šljukić.

Trenutno je u toku konkurs za prijem mališana u mlađu jaslenu grupu, kaže direktorka ustanove Violeta Tošić. Ona navodi da se na listi čekanja trenutno nalazi 89 mališana. Violeta ističe i da je nedostatak kvalifikovanog kadra, jedan od problema sa kojima se ova obrazovna ustanova susreće.

– Mi smo otvorili 15 grupa i primili oko 40 radnika, vaspitača, medicinskog osoblja i pomoćnih radnika. Trenutno nemamo vaspitača na Zavodu za zapošljavanje. Kako bi smo organizovali funkcionalno poslovanje imaćemo premeštaj vaspitača iz drugih vrtića, što i stoji u ugovoru sa vaspitačima. Nadamo se da će se i na Zavodu pojaviti kvalifikovanog kadra – kaže Violeta Tošić direktorka PU „Miša Cvijović”.

Narednog meseca trebalo bi da počnu dve velike investicije u objektu Maslačak na Kolovratu, kaže predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

– Od Mininistarstava za zaštitu životne sredine smo dobili sredstava za kupovinu novog kotla na pelet za vrtić Maslačak. Dok će adaptaciju dvorišta na Kolovratu sufinansirati – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u iznosu od 5,9 miliona dinara, lokalna samouprava će obezbediti 4,2 miliona – obećava prvi čovek opštine Drago Popadić.

U prošlom mesecu došlo je do povećanja cena u vrtićima za oko 900,00 dinara na mesečnom nivou. Razlog za povećanje cena je rast cena energije, usluga, hrane, zarada u poslednje 4 godine. Ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskoj ustanovi „Miša Cvijović“ u Prijepolju za celodnevni boravak dece iznosi od 28.428,64 dinara dok je za celodnevni boravak deteta za predškolski program 24.839,51 dinara. Učešće roditelja za usluge u ekonomskoj ceni po detetu iznosi 20% od ovih cena. Celodnevni boravak dece uzrasta od 1 do 5,5 godina iznosi 5.685,00 dinara mesečno. Za celodnevni oblik rada za decu koja pohađaju pripremni predškolski program uzrasta od 5,5 do 6,5 godina, cena je 4.958,00 dinara mesečno po detetu. Roditenjima se cena usluge za drugo upisano dete umanjuje za 10%, za treće rođeno dete cena usluge se umanjuje za 30%, dok se za četvrto rođeno i svako naredno rođeno dete usluga nenaplaćuje.

– Ne možemo ovo povećanje cena zloupotrebiti i reći da je je to udar na najmlađe. Svaki rast cena i inflacija je udar na kućni budžet. Udar na kućni budžet je kad jedan od roditelja ne može da radi jer nema mesta u vrtiću u kojem čuvaju dete, hrane i vaspitno obrazuju. To je mnogo veći udar na porodični budžet nego povećana cena za oko 900,00 dinara mesečno – zaključio je većnik Marko Šljukić.
U prethodnom periodu za unapređenje bezbednosti saobraćaja u zoni vrtića “Duga” opredeljena su sredstva za postavljanje zaštitnih ograda a ove godine se planira i postavljanje zaštitne ograde kod vrtića “Naša radost”.

Nakon rekonstrukcije puta za manastir Mileševu i ulice Ljubiše Miodragovića na Kolovratu biće postavljene zaštitne ograde, ležeće platforme, i radar dopleri a sve u cilju unapređenja bezbednosti u zoni škola i vrtića.

GZS/PP Media

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti prijepolje vrtici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.629.687 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)