Столари са Сувобора исклесали џиновску виолину за Гиниса 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Столари са Сувобора исклесали џиновску виолину за Гиниса
Trenutno na sajtu: 298       |       Podeli:
18.08.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У времену кад се омладина махом опредељује за информационе технологије,



менаџерски или инфлуенсерски посао мало је оних који желе постати занатлије. Традицију чува још по неки последњи Мохиканац у удаљеним селима, па је тако и са столарима Милојком Миловановићем из Тометиног Поља и Драганом Ђеровићем из Каменице.

Фото: РИНА

Доста младих би могло да ради овај посао и да заради али слабо се ко одлучује, жељни су града и градске вреве. Остао сам овде у селу захваљујући упорности и раду и то је главни разлог. Све друго дође и прође, а посла хвала Богу има и нађе се доста, само мораш поштовати рокове и да будеш прецизан, то је суштина нашег заната - истакао је за РИНУ, дугогодишњи столар Драган.

Фото: РИНА

Испод вештих руку вредних мајстора, током радног века дугог неколико деценија изашло је на стотине уникатних комада. Столови, столице, дрвене капије. Али, сада су одлучили да своје стечено дугогодишње умеће испробају на необичан начин па је у њиховој радионици направљен џиносвки инструмент од дрвета.

- Од пре три године виолина је нешто по чему се препознаје овај наш крај. Стога нам је срце било пуно док смо је правили. Макете сам направио од тополовине, тело је 120 центиметара, док је врат осамдесет. Направио сам нешто што волим да слушам онако из душе и што ме испуњава. Кад се виолине огласе срце буде велико као кућа, па је зато и ово наше дело огромно. Жеља, љубав и умеће спојио сам у једно и добили смо виолину од два метра - наглашава Милојко.

Подвиг ових столара није остао непримећен од организатора највеће феште на Сувобору, па је њихов џиновски дрвени инструмент постао један од симбола Сабора виолиниста у Прањанима. Постављен је на улазу у варошицу, где ће своја гудала укрстити најбољи виолинисти Србије од 19. до 21. августа.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VIOLINA SUVOBOR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.167.033 посета
Тренутно на сајту: 299 посетилац(a)