Šljivovica iz šumadijske destilerije na svetskoj aukciji prodata za 15 hiljada evra 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Šljivovica iz šumadijske destilerije na svetskoj aukciji prodata za 15 hiljada evra
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
16.03.2024 | 0 коментар(а)



Rača – Destilerija Emperus kod Rače kragujevačke proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu dok u



Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije. Boca stara trideset godina prodata je prošle godine za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji, prenosi RINA.
Proizvodnja rakije u destileriji „Emperus“ nastavak je porodične tradicije domaćina Senića iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.

Vrata najmodernije destilerije u Evropi i treće po savremenosti u svetu otvorio nam je Marko Stanković menadžer u „Emperusu“ koji nam je i pokazao najsavremenije kazane i izume.

„Jedan od izuma koji nam je u amanet ostavio Dragomir Senić, a kasnije i njegov sin Vasilije Senić, jeste da se koštica odvaja od voća i da ništa što bi dalo gorčinu od ukusa ne završi u rakiji. Prerada voća se vrši tako što jestivi delovi ploda završe u rakiji, dakle samo plod koji možete da pojede sa trake. Tako prerađeni plodovi idu u fermentore koji imaju izum mešača kljuka koji je jedinstven u procesu proizvodnje rakije i kojeg smo mi izmislili i on je prvi put implementiran na našim kazanima. Uz to imamo Simensov softver koji je Simens prvi put implementirao u procesu proizvodnje rakije u jednoj destileriji i to baš kod nas, gde pratimo stanje u svakom fermentoru“, kaže za RTV Marko Stanković, menadžer za odnose sa javnošću u destileriji „Emperus“

Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

„Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne. To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend“, dodao je Stanković.

Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da Emperus ima najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da istu tu rakiju proda za skoro 15 hiljada evra.

Prema Stankovićevim rečima, „Emperus rezerva antika“ je proizvedena u ograničenoj seriji od 954 boce.

„Prva boca savršenstva je prodata na svetskoj aukciji i to po ceni od 1 750 0000 dinara što je ujedno i čini i najskuplje prodatim alkoholnim pićem iz Srbije svih vremena. Ta rakija je odležala 30 godina u hrastovim buradima, od hrasta kitnjaka, a nju su proizveli Vasilije i Slobodan Senić, po staroj tehnologiji i uspeli su da prodaju tu rakiju koja je nedavno dobila ocenu od 19,9 pa je i najkvalitetnija srpska šljivovica svih vremena. Proizvodnja ove rakije nije bila ni malo laka i retko koji destilat može da dogura do njenog kvaliteta i da bude posle toliko godina takvog ukusa, mirisa i boje i da kada izvadite iz bureta i flaširate postane pravo savršenstvo“, dodaje tehnolog destilerije „Emperus“.

Zbog kapaciteta proizvodnje od 280 hiljada litara godišnje zasadi voća ove destilerije se prostiru na skoro 60 hektara. A da biste dobili kvalitetnu rakiju potrebno je da koristite zdrave voćne plodove.

„Bere se isključivo ručno i beru se plodovi koji su zreli i to samo u vremenskom periodu kada naši agronomi izađu sa našim tehnolozima i procene da tu šljivu sa tog zasada možemo da uberemo samo u periodu od nekoliko dana te godine i posle toga se šljiva više ne bere, niti se bere bilo kako drugačije osim ručno. Samo voće koje je za konzumaciju ide u proizvodnju i preradu, ne skuplja se sa poda i mi ne dozvoljavamo voću da dođe u taj stadijum“, zaključuje predstavljanje menadžer za odnose sa javnošću u destileriji „Emperus“ Marko Stanković.

Pored zaštićenog geografskog porekla, najskuplje prodane i najbolje ocenjene srpske šljivovice svih vremena „Emperus“ ima i brojne nagrade za najbolju rakiju od dunje.

Sve ovo govori u prilog tome da srpska rakija može da stane na megdan svetski poznatim pićima poput viskija, brendija i konjaka.

 

GZS /RINA




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.327.206 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)