Сељаци дижу устанак због Телекома 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              Zbog radova u tunelima Savinac i Šarani obustavlja se saobraćaj u levoj tunelskoj cevi              Danas je Međunarodni dan porodice              Pred nama varljivo majsko vreme             

 
Сељаци дижу устанак због Телекома
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
13.08.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Мештани Горње Горевнице и Вранића (засеоци Шипчића Брдо, Марковића пут и Чолића Брдо)

од 2014. године воде правну битку против Телекома Србије због постављања базне станице на катастарској парцели 3317 / 1 КО Горња Горевница.

Они не желе да се базна станица постави на овој локацији, због како су навели у петицији коју је потписало 40 породица, бројних пропуста приликом издавања грађевинске дозволе. Истичу да су инвеститору (Телеком Србија) упутили бројне молбе, као и предлог тадашњег председника МЗ Горња Горевница, Мирослава Ђеровића, да им омогуће другу локацију чак и без накнаде. Међутим, како тврде, инвеститор није имао слуха за њихове предлоге и молбе, па су радови на постављању базне станице започети.

Потписници петиције тврде да Телеком није поштовао потребне процедуре. Како истичу, нису понуђене три друге локације, да није јасно колика ће бити висина репетитора, јер се у пројекту помиње 36 метара, а дозвола је издата од 30 метара. Такође, они тврде да је студија о заштити животне средине рађена на зрачења од 36 метара, али и да није компатибилна и усаглашена са пројектом. Проблем је и то што је инвеститор дужан да поштује минимална растојања од угрожених објеката и парцела, што није урађено.

Душан Лазаревић, један од мештана тврди да је приликом учешћа у јавној расправи 2015. постављено питање инвеститору да ли зна које су последице по угрожене људе који су изложени зрачењу, годинама непрестано.

“Одговор који смо добили катастрофалан је пошто на наше питање нису одговорили. Буквално нам је речено: ,, Не знамо”. Додао је да је све документовано у записнику.

Управо због тога, мештани ових села били су принуђени да се сами распитају, па су разговарали са стручним људима из те области, читали студије озбиљних институција из Немачке, Италије и Израела и добили одговор да је најугроженије подручје у пречнику 400 – 450 метара од базне станице, те да људи који живе у том окружењу оболевају чешће од канцерогених болести чак осам пута.

Овај податак посебно је уплашио мештане ових заселака јер у кругу од 100 метара од базне станице живи деветоро деце од једне до девет година старости, те да је основна школа у Горњој Горевници на непуних 600 метара ваздушном линијом преко које прелази сноп. Такође, у непосредној близини места где би безна станица требало да буде постављена, (непуних 30 метара) живи четворогодишња девојчица тешко оболела, и након 50 хемиотерапија тренутно је на одржавању.

Потписници петиције упутили су допис градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу у нади да се помогне.

“Молимо вас да овај проблем решимо достојанствено, мирно и тихо, да нађемо решење којим би смо били задовољни сви, да избегнемо разне процесе пред судовима, министарствима и наравно да избегнемо физичко спречавање постављања репетитора што нам је последња линија одбране нормалног живота наше деце и нас самих”, наводи се у допису упућеном градоначелнику Тодоровићу.

Међутим, уколико не буде пронађено решење које би помирило обе стране, мештани ова два села неће дозволити постављање базне станице на том месту.

Глас западне Србије




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.094.738 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)