Одржан јубиларни 25. Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Одржан јубиларни 25. Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије
Trenutno na sajtu: 224       |       Podeli:
29.06.2020 | 0 коментар(а)



Ивањица - У суботу 27. јуна одржан је јубиларни 25. Сабор двојничара и старих инструмената Србије „ Јавор 2020“.

Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, дипли и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.
По двадесет пети пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.


Сабор двојничара и старих инструмената Србије категоризован је од Удружења ТИМ Србије другом категоријом манифестација.


Од укупно 30 такмичара, 11 двојничара и 19 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су: у старијој категорији, двојничар Предраг Николић из Прилика код Ивањице одсвиравши песму „ Обраше се виногради“ и „Синђино“ коло, у млађој категорији на двојницама, Лука Видаковић из Пријепоља са песмом „Романијо горо од јунака“ и „Живим колом “. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Милисав Јовановић из Бруса на дудуку са песмом “Благо мени и теби девојко “ и „Дрндавка“ колом а у млађој категорији, Лука Милановић из Бруса на окарини са песмом „Горанине ћафанине “ и колом „ Колубарски вез“.


Друго место у старијој категорији двојничара освојио је Петар Лазић из Бабајића код Љига а у млађој категорији Сања Милановић из Мионице. Друго место у старијој категорији старих инструмената освојио је Вук Пантовић из Сјенице на гуслама, а у млађој категорији Сања Милановић из Мионице на окарини.


Треће место у старијој категорији двојничара освојио Милић Ћајић из Љига, а у млађој категорији, Марина Стевановић из Палежнице код Љига. Треће место у старијој категорији старих инструмената, Ненад Шалипур из Прибоја на кланету, а у млађој Лазар Терзић из Сјенице на гуслама.


За сва три места у млађој и старијој категорији на двојницама и старим инструментима подељено је 12 пехара и диплома.


Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома за: изворност народног кола „Тројанац“ на двојницама, Ненаду Шалипуру, за дует на фрули Марини Стевановић и Сањи Милановић и за најмлађег учесника сабора, Милици Цинцаревић из Бруса која има 8 година и свира фрулу. За свирање на више инструмената диплома је припала и Душану Љубичићу из Врбаса .
У стручном жирију били су: етномузиколог Мирјана Дробац и музички уредник РТС-а Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић.


У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, посетиоце манифестације забављао је фолклорни ансамбл Дома културе Ивањица и певачка група Оморика.
Организатори манифестације су : Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица, а манифестацију финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica stari instrumenti sabor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.016.392 посета
Тренутно на сајту: 225 посетилац(a)