Стопића пећина најпосећенији локалитет у Србији у 2019. години 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Стопића пећина најпосећенији локалитет у Србији у 2019. години
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
15.01.2020 | 0 коментар(а)



Златибор - Стопића пећина је у 2019. години имала 89 113 посетилаца.

Са овом бројком овај локалитет држи рекорд у Србији, наводе из туристичке организације Златибор.

За оне који су атрактивну пећину са бигреним кадама већ видели, а затим се враћали да је видепоново, лепа вест је да ће од фебруара понуда бити проширена са око 80 метара новог простора са кадама дубоким и до 7, 5 метара.

У Стопића пећини су у току радови на пешачкој стази која води кроз канал са кадама до новог проширеног простора. То ће бити најатрактивнији, али уједно и за уређење најтежи део пећине јер ће се ту налазити каде и до седам и по метара дубине.Ту ће бити и подводна расвета, плус расвета са белим светлом са лед расветом у самој пећини. Нови део ће бити дужине око 80 метара и располагаће богатим пећинским украсима па ће пећина бити још изазовнија за обилазак.

До сада је Туристичка организација урадила доста тога трудећи се да ову природну атракцију учини доступном посетиоцима: прилазни пут, паркинг простор, прилазне
пешачке стазе, улазну капију, билетарницу, стазе кроз Светлу и Тамну дворану до тзв. Извора живота , као и стазе изнад бигрених када и расвету. Током зимских дана прилазни пут је очишћен и проходан.

За пећину нису заинтересовани само туристи, већ и разне просветне и научно - истраживачке установе као што су Геолошки факултет, Завод за заштиту природе, а у последње време и Биолошки факултет чији представници врши истраживања у њој.

За радове у пећини су Министарство за заштиту животне средине и општина Чајетина издвојиле око 3, 5 милиона динара. Иначе, Општина је купила у протеклој години још 1 хектар земље у овом заштићеном подручју како бимогле да се неометано обаве све планиране активности. 

ГЗС





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


stopica pecina najposeceniji lokalitet srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.910.086 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)