Uručene godišnje nagrade Društva novinara Vojvodine 


Danas promenljivo oblačno i toplo sa lokalnom pojavom kiše              Preventivne preglede obavilo više od 23 hiljade građana Srbije              Tokom proteklog vikenda na putevima u Srbiji stanje bezbednosti saobraćaja značajno pogoršano              Požar na deponiji Duboko ugašen na površini većoj od 70 odsto, u toku aktivnosti na gašenju žarišta              Vučić - Grupa građana je dobila ogroman novac da ruši Čačak i Todorovića             

 
Uručene godišnje nagrade Društva novinara Vojvodine
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
29.05.2023 | 0 коментар(а)Na svečanosti uoči redovne godišnje Skupštine, Društvo novinara Vojvodine uručilo je u subotu, 27. maja, prestižna strukovna priznanja svojim članovima koji su,prema oceni Komisije, u 2022. godini dali značajan doprinos unapređenju profesije. Nagrada za životno delo pripala je bivšem predsedniku i aktuelnom uredniku izdavačke delatnosti DNV-a Mladenu Bulutu, spomenica „Dušan Šijački“ grafičkom dizajneru Radetu Gardinovačkom, nagrada za agrarno novinarstvo „Dr Petar Drezgić“ uručena je autoru emisije „Zdrav domaćin“ Zlatku Markovinoviću sa TV Fruška gora; novinarka RTV-a Mara Skendžić Reljić dobitnica je nagrade „Jaša Tomić“ za uređivački rad, dok je priznanje „Dimitrije Frušić“, za seriju napisa, dodeljeno publicisti Darku Paripoviću.

Nagrada „Svetozar Miletić“ za životno delo uručena je uredniku izdavačke delatnosti Mladenu Bulutu, koji je u dva mandata bio i predsednik DNV-a.

U ovoj godini navršava se poluvekovno novinarsko angažovanje Mladena Buluta, s obzirom na to da je svoje prve tekstove objavio još davne 1973. godine. Primljen je 1980. u članstvo Saveza novinara Jugoslavije, potom Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Vojvodine i svojim dugogodišnjim radom i stvaralaštvom ne samo ostavio uočljiv trag u mnogim redakcijama u kojima je radio nego je i doprineo ukupnom organizacionom razvoju našeg novinarskog udruženja. Posebno se ističe njegova uloga 2010, prilikom nastojanja za potpunim osamostaljenjem Društva novinara Vojvodine, a nakon toga, dok je do 2018. u dva mandata obavljao dužnost predsednika DNV-a, posebnu zaslugu u obezbeđivanju sadašnjeg sedišta Društva, njegovog opremanja i, zahvaljujući prihvaćenim projektima, ostvarenim boljim uslovima za rad. Zaslužan je i za realizaciju mnogih pokrenutih programskih aktivnosti – obnovio je izdavačku delatnost, sa više od 30 objavljenih naslova (među kojima su neka označena kao kapitalna izdanja), priredio je više stotina programa (izložaba fotografija, stripa, karikatura, umetničkih slika), zatim tribina, predavanja i promocija, ustanovio je redovno održavanje naučno-stručnih skupova i, kao novi vid aktivnosti, pokrenuo tematska istraživanja.

Kad je reč o novinarskoj karijeri, koju je pratilo aktivno učešće i u drugim sferama društvenog života Vojvodine, Bulut je kao novinar, dopisnik ili urednik radio za listove: Dnevnik, NS sport plus, Novosadski nedeljnik, Franfurtske vesti, Politika, „Krovovi“. Sedamdesetih je bio i novinar-saradnik u zagrebačkom časopisu „Tehnička kultura“ za oblast filma, a 80-ih i urednik rubrike o naučno-tehničkom stvaralaštvu mladih u časopisu „NT revija“. Tekstove je objavljivao i u novosadskom „Glasu omladine“, beogradskim listovima „Galaksija“, „Foto-kino revija“ i „IT novine“, zatim u sarajevskom „Sineastu“, dnevnom listu „Vojvodina“ i mesečniku „Kibicfenster“ iz Novog Sada. Takođe, bio je komentator u emisiji „Kontranapad“ koja se emitovala na TV „Jesenjinu“, TV „Kanalu 9“ i TV „Panoniji“. Producent je i urednik eksperimentalnog programa „TV NTV“ koja je 1986. prva emitovala 24- časovni televizijski program.

Mada je odnedavno u penziji, redovno se, kao saradnik Matice srpske, i dalje oglašava autorskim odrednicama u „Srpskom biografskom rečniku“, prilozima u časopisu za kulturu, nauku i društvena pitanja „Dijaspora“ iz Stokholma, u elektronskim izdanjima lista„Slobodna Hercegovina“ i na portalu „Prebilovci.net“. Od 2020. je urednik izdanja Novosadskog kluba „Sveske za istoriju Novog Sada“ kao i glasila „Vesnik“.

Dobitnik je novinarske nagrade NTV-a „Mihajlo Pupin“, za doprinos razvoju i popularizaciji naučno-tehničke kulture u sredstvima javnog informisanja (1987), zatim Nagrade za najboljeg sportskog novinara redakcije magazina „NS sport plus“ (2000), a 2017. i nagrade za ukupan rad i delovanje u novinarstvu koju mu je dodelila redakcija lista za kulturu, umetnost i društvena pitanja „Zbilja“. Tome se pridružila i ova nagrada za životno delo Društva novinara Vojvodine.

Predsednik Komisije za dodelu nagrada Čedomir Keco i predsednik DNV-a Petar Kočić uručili su dobitniku nagrade za životno delo priznanje i srebrnjak sa likom Belog anđela.

Spomenica Dušan Šijački, za foto-stvaralaštvo i primenu fotografije u medijima uručena je Radetu Gardinovačkom, grafičkom dizajneru iz Novog Sada.

Nedugo po završetku Srednje likovne škole „Bogdan Šuput” 1981. godine, Gardinovački je počeo da radi u kompaniji Dnevnik, gde je proveo veliki deo svog radnog veka. Osim što je više godina proveo radeći kao grafički urednik i dizajner lista „Dnevnik“ i drugih ostalih izdanja te izdavačke kuće, opremio je – umešno i na već sebi svojstven i prepoznatljiv, kreativan način koristeći fotografiju – i niz drugih novinskih izdanja: „Dobro jutro“, „Eliksir“, „Lovac“, „Akademac“, „Voša“, „Moje gazdinstvo“ i druga. Devedesetih je bio tehnički urednik i dizajner Agencije multimedijalnih komunikacija, radio je prelom novina Računarskog centra – DTP, a 2000-ih bio je urednik i novinar-fotoreporter fabričkih novina „Sano“. Pre deset godina osnovao je i sopstveni grafički studio “Tim Dizajn”. Od 2010. godine Rade Gardinovački je likovno i grafički opremio gotovo sva izdanja Društva novinara Vojvodine. Među naslovima koji su otad redovno objavljivani u našoj izdavačkoj delatnosti, pored 10-ak antologijskih foto-monografija, nalazi se i nekolicina kapitalnih izdanja koja se, osim svojim sadržajem, izdvajaju vrhunskim likovnim i grafičkim izgledom. Gardinovački je osmislio postavke i kataloge mnogih zapaženih izložaba DNV-a, među kojima su: „Fotografija, karikatura i strip“ 2017. i 2018; „Zlatno oko“ 2019, 2020. i 2021; „121. godišnjica Novosadskog foto-kluba“ 2022. i druge. Inače, učesnik je više zajedničkih izložaba slika i grafika, a i sam se pasionirano bavi fotografijom.

Dobitnik nagrade „Dr Petar Drezgić, za novinarske priloge iz agrara, života i rada na selu, Zlatko Markovinović, autor je i urednik TV emisije „Zdrav domaćin“ koja se emituje na Televiziji „Fruška Gora“.

Zlatko Markovinović novinarstvom se bavi od 1993. godine. U proteklim decenijama radio je kao glavni i odgovorni urednik i novinar TV „Sveti Đorđe“ u Inđiji, potom u M-Televiziji u Sremskoj Mitrovici, kao i u Sremskoj televiziji, a pored toga bio je dopisnik RTS-a, Televizije B92, FOX TV-a, izveštavajući prvenstveno o temama iz oblasti poljoprivrede.

Trenutno je direktor i glavni i odgovorni urednik TV Fruška gora na kojoj je od 2016. i autor i voditelj emisije „Zdrav domaćin“. Sagovornici Zlatka Markovinovića su poznati i priznati stručnjaci iz poljoprivrede, kako sa poljoprivrednih fakulteta tako i stručnjaci iz lokalnih poljoprivrednih stručnih službi. U emisiji „Zdrav domaćin“ poljoprivredni proizvođači slobodno govore o svojim problemima, a u prilici su i da od nadležnih institucija dobiju odgovore na svoja pitanja, zavisno od problema i aktuelnosti teme. U emisiji su pokrivene sve vrste poljoprivredne proizvodnje, koje i jesu glavna odlika Srema, a njeni sadržaji su osmišljeni tako da na najbolji način i što potpunije prikažu život poljoprivrednika, život na selu uopšte. Otuda su česti sagovornici i predstavnici lokalne samouprave, koja podstiče poljoprivrednike, ali i žene koje imaju svoja udruženja i na najbolji način čuvaju tradiciju kraja iz kojeg dolaze, ali i onog u kojem sada žive i rade.

Kao i svake godine, dobitniku nagrade „Dr Petar Drezgić“ Institut za ratarstvo i povrtarstvo poklonio je umetničku sliku koju je, u ime Instituta, uručila Dunja Rađenović.

Nagrada „Jaša Tomić“ za uređivački rad pripala je Mari Skendžić Reljić, novinarki Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine.

Mara Skendžić Reljić već duže od dve decenije obavlja odgovorne uredničke poslove u Radio-televiziji Vojvodine. Novinarsku karijeru započela je u gradskoj televiziji „Apolo“, na mestu urednice zabavnog programa. Uredničku karijeru nastavila je narednih 20 godina, na mestu autorke, urednice i novinarke RTV-a. Uređivala je i vodila brojne emisije: „Preokret“; „Na dva mora”; „Mustre“; „Ženska posla” i druge. Kao urednica Kulturno-umetničko, a potom i Zabavno-muzičkog programa, uređivala je i vodila niz zapaženih emisija među kojima se posebno ističe „Pod istim krovom“ koja je afirmisala žensko preduzetništvo i rodnu ravnopravnost, kao i veoma gledan serijal „Državni posao“. Trenutno je jedna od urednica Veb redakcije RTV-a koja je proširena i kadrovski ojačana jer joj se poslednjih godina pridaje sve veći značaj u pokrajinskom javnom servisu. Osim toga, kao koordinatorka Centra za edukaciju „Scenovizija“, uz ostale stručne saradnike i kolege iz medija, kreirala je radionice namenjene pripremi mladih za rad u elektronskim, onlajn i pisanim medijima, a učesnik je i organizator brojnih stručnih skupova.

Nagrada „Dimitrije Frušić“, za seriju napisa – emisija u dečjem listu „Neven“ i časopisima „Krovovi“ i „Srpski Sion“ iz Sremskih Karlovaca, dodeljena je publicisti Darku Paripoviću.

Ionako do sada već obimnu i bogatu bibliografiju, raznim povodima – kao pređivač i neposredni učesnik naučno-stručnih skupova, organizator zapaženih prigodnih izložaba i autor više objavljenih knjiga i studija – Darko Paripović je upotpunio serijom istoriografskih, kulturnih i verskih napisa u mesečniku „Srpski Sion“, koji od 1891, potom od ponovnog pokretanja 1907. i nastavka od 1992, neprekidno izlazi kao redovno izdanje Srpske pravoslavne Eparhije sremske.

Kao kustos Muzeja Srpske pravoslavne eparhije Sremske u Sremskim Karlovcima redovno se oglašavao, a posebno 2022, ne samo u pomenutom izdanju nego i časopisu za nauku, kulturu i umetnost „Krovovi“, „Karlovačkom listu“ i dečjem listu „Neven“, nizom studiozno utemeljenih priloga kako o istorijskim temama iz prošlosti, znamenitim sremskokarlovačkim velikodostojnicima, ustanovama i ličnostima, posebno o sudbinama ovdašnjih žrtava u Drugom svetkom ratu i posledicama NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999, tako i prilozima o savremenim prilikama i najznačajnijim događajima koji su opredeljivali ne samo rad ove ustanove nego i Sremskih Karlovaca i Novog Sada uopšte.

Kao svoju posebnu nagradu, predsednik DNV-a Petar Kočić uručio je i zlatni dukat koji, sad već tradicionalno, Društvo dodeljuje za svaku prinovu među članovima. Dukati su ove godine otišli u ruke novinarke Gradske M televizije Biljane Selaković i Miloša Lazića iz RTV Stara Pazova.

Inače, godišnje nagrade Društva novinara Vojvodine uručuju se povodom Dana novinara Vojvodine, 15. maja, koji je DNV ustanovio u znak sećanja na taj datum 1848. godine, kada je Konstantin Bogdanović objavio „Vestnik“, prvi list koji je u Novom Sadu štampan na srpskom jeziku. U svojoj besedi o značaju tog događaja, kao i potonjih listova kojima je utemeljeno srpsko novinarstvo na ovim prostorima, dr Drago Njegovan je izneo inicijativu da se Društvo novinara Vojvodine založi za postavljanje spomen-obeležja tim listovima i onima koji su ih pokrenuli.

Pokrovitelj godišnjih nagrada Društva novinara Vojvodine je Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

GZS/DNV
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dnv nagrade dobitnici priznanja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.581.957 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)