СНС скраћује изборну листу: Напредњаци неће са Поповићем, Драшковићем, Ристичевићем, а сигурна су два коалициона партнера 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
СНС скраћује изборну листу: Напредњаци неће са Поповићем, Драшковићем, Ристичевићем, а сигурна су два коалициона партнера
Trenutno na sajtu: 256       |       Podeli:
04.02.2020 | 0 коментар(а)



СНС планира да, за разлику од прошлих парламентарних избора 2016, изађе на предстојеће гласање са

знатно краћом изборном листом на којој ће, како сазнаје "Блиц", бити места за Покрет социјалиста и Покрет снага Србије, али не и за министра Ненада Поповића и још неке мање странке.

Пре четири године напредњаци су на изборној листи "Уједињени можемо све" имали чак 10 коалиционих партнера - од Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића па све до Народне сељачке странке Маријана Ристичевића и Коалиције избеглица у Србији, и освојили су 48,25 одсто гласова. Међутим, за предстојећу изборну кампању одлучили су да у потпуности промене стратегију и одрекну се коалиције са малим странкама, односно оставе на листи само најјаче странке. То су, по мишљењу врха странке, тренутно једино Покрет социјалиста Александра Вулина и Покрет снага Србије Богољуба Карића. Прва на листи коалиционих странака којих ће се СНС одрећи, како сазнајемо, јесте Српска народна партија Ненада Поповића. То је јуче практично најавио и сам Поповић.

- Да ли ћемо ми или неко други остати у коалицији зависи искључиво од СНС-а и њеног председника Александра Вучића. Ако одлуче да не желе да наставе сарадњу са СНП-ом, разићи ћемо се коректно, као озбиљни људи - апострофирао је Поповић.Како је рекао, није тајна да постоје разлике у коалицији, али је истакао да је позиција и политика СНП-а "кристално јасна".

- Знамо колико вредимо, објективни смо, коректан партнер и сасвим сигурно нећемо одустати од наше политике, нити ћемо допустити било какво потцењивање - рекао је Поповић.

Оно што је врло занимљиво је и позиција традиционалног коалиционог партнера владајућих странака у новом миленијуму, СДПС-а Расима Љајића. Још се вага да ли он може изаћи самостално како на локалне тако и парламентарне изборе, прећи цензус од три одсто или ће пак остати на листи СНС. Оно што је готово извесно, на листи СНС-а неће се више наћи ни СПО нити Народна сељачка странка Маријана Ристичевића, који је бројним гафовима у Скупштини нанео више штете напредњацима него користи. То је, уосталом, генерални став руководства СНС-а да су у коалицију са великим бројем малих странака уложили много ресурса, а заузврат мало тога добили. Зато су и одлучили да окрену нови лист и добрано скрате изборну листу. С тим што ће, како сазнајемо, сигурни коалициони партнери као што су Покрет социјалиста и ПСС имати знатно већа ограничења него досад, како у погледу броја посланичких места, тако и у виду приступа функцијама у јавним предузећима.Предраг Лацмановић из агенције "Фактор плус" истиче да је логично што се СНС одлучио за скраћење изборне листе.

- СНС се протеклих година залагао за широке коалиције у којим се, ипак, знало ко води главну реч. Поред СНС-а, у тим коалицијама једино је донекле био снажан СПС. За све друге партије које су се нашле на изборној листи СНС-а не може се рећи да су дале круцијални допринос успеху и рејтингу коалиције. Зато је и логично због чега СНС хоће да скрати изборну листу, поготово ако се има у виду и апетит чланова СНС који сматрају да многа места у државном апарату припадају пре њима него другим странкама - подвлачи Лацмановић.Како каже, скраћење листе СНС неће утицати на рејтинг странке.

- Рејтинг странке пре свега зависи од Александра Вучића као најјаче фигуре, зато мислим да ће ова одлука СНС више погодити мале странке које ће сада морати да одлуче како ће и с којом политиком изаћи на изборе. Мислим да ће већини тих малих странака бити проблем чак и у коалицији да пређу цензус од три одсто пошто су у владајућој коалицији биле практично статисти. Нису развили своју препознатљиву политику - објашњава Лацмановић.

Колики је домет ПУПС-а?

Пред почетак изборне кампање поставља се питање да ли ће у коалицији са СНС-ом остати Партија уједињених пензионера Србија која је управо пред прошле парламентарне изборе 2016. променила јато и прикључила се на изборној листи напредњацима након што је напустила коалицију са СПС-ом и Јединственом Србијом.

- ПУПС је на локалним изборима увек излазио самостално и имао више од три одсто. Та странка има своју циљну групу пошто се бави правима пензионера и мислим да је реално да сама или у коалицији са још неком странком пређе цензус - каже Предраг Лацмановић из "Фактора плус".

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.936.628 посета
Тренутно на сајту: 257 посетилац(a)