Српска православна црква и верници данас обележавају Видовдан 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Српска православна црква и верници данас обележавају Видовдан
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
28.06.2021 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и верници данас обележавају Видовдан када Црква вековима даје помен кнезу Лазару Хребељановићу и
Данас је Видовдан, Фото: ГЗС

српским ратницима погинулим у бици са Турцима на Косову пољу 1389. године. Уочи битке Милош Обилић је, како се верује, рекао: „Сутра је Видов дан, видеће се ко је вера, а ко невера“.
Српску војску против Турака у тој бици предводио је кнез Лазар. Од тада, борба за ослобођење земље од Турака укорењена је у српску традицију, а многи људи сматрају да је вишевековни отпор непријатељу формирао и њихов идентитет. Кнеза Лазара Срби не памте само по храбрости у бици на Косову већ и по задужбинарству, јер је за живота изградио многе манастире и друге задужбине.

На икони се кнез Лазар представља у царској византијској одори, али без круне на глави. У левој руци држи своју главу, а у другој крст. Видовдан није празник радости, не игра се и не пева, а људи се присећају палих ратника и обилазе њихове гробове. Обичај земљорадника је да тог дана процењују каква ће бити летина. Верује се да ће најбоље родити страна са које се прво појаве облаци. Ако нема облака, верује се да година неће бити родна. У неким деловима Србије сељаци се труде да пољске радове заврше пре Видовдана.

 

 

 

ГЗС / Агенције

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VIDOVDAN CRKVA SLAVA LJUBIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.545.540 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)