За пречишћавање ваздуха у граду Ужицу у помоћ стиже течно дрво 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
За пречишћавање ваздуха у граду Ужицу у помоћ стиже течно дрво
Trenutno na sajtu: 281       |       Podeli:
10.02.2023 | 0 коментар(а)



Ужице - У оквиру ширег регионалног програма подршке развоју зелене агенде, НЛБ Комерцијална

банка донираће граду Ужицу Liqid3-течно дрво, потпуно ново решење за пречишћавање ваздуха развијено од стране тима домаћих научника уз подршку Програма Уједињених нација за развој. Тим поводом у кабинету градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић уприличен је састанак са др Иваном Спасојевићем научним саветником са Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, који је појаснио све детаље у вези са функционисањем течног дрвета, наводи се на сајту града Ужица.

Град Ужице је за овакву врсту донације одабран на основу свог ангажовања у тежњи за очувањем здравља становништва, кроз активности које се спроводе у циљу постизања што бољег квалитета ваздуха и једна је од две локалне самоуправе које ће добити ову врсту донације.

Према речима проф. др Ивана Спасојевића ова иновација намењена је уклањању угљен диоксида и честичних загађења у густо насељеним урбаним центрима у којима нема услова за традиционалне начине озелењавања.

Проф. др Иван Спасојевић, Фото: сајт града Ужица

Осим што пречишћава ваздух у капацитету одраслог дрвета, течно дрво има функције урбаног мобилијара - соларног пуњача за мобилне телефоне, клупе и ноћног светла. Вредност донације је 2,5 милиона динара, а уз трајну подршку Института, град добија и шест месеци одржавања, као и обуку радника задужене службе за даље самостално одржавање.

Како се могло чути током састанка, у сарадњи са стручним службама града, а на основу услова које треба да испуни јединица локалне самоуправе предложене су три потенцијалне локације за постављање течног дрвета и у наредним данима биће одабрана једна локација, након чега ће уследити и процедура постављања.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice vazduh preciscavanje tecno drvo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.663.821 посета
Тренутно на сајту: 281 посетилац(a)