Kuća Milića od Mačve na Zlatiboru postaje spomen - muzej 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Kuća Milića od Mačve na Zlatiboru postaje spomen - muzej
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
11.04.2023 | 0 коментар(а)



Čajetina - Zapušteni objekat u zlatiborskom naselju 25. maj, podignut po zamislima poznatog slikara



za potrebe njegovog ateljea, postaće reprezentativno zdanje kojim će biti unapređena kulturna ponuda najposećenije srpske planine.

Inovacioni biznis centar „Zlatibor” i Opština Čajetina započeli su projekat rekonstrukcije i revitalizacije kuće slikara Milića Stankovića (1934 – 2000) poznatijeg kao Milić od Mačve. Objekat prepušten zubu vremena, među Zlatiborcima poznat kao Milićeva kula, Čajetina je kupila pre četiri godine sa namerom da ga stavi u službu kulturnog turizma.

Kako kažu u IBC „Zlatibor”, stiglo se do završetka projektno - tehničke dokumentacije i u narednom periodu predstoji zadatak da se kuća dovede u stanje koje će prezentovati život i delo Milića od Mačve. Namera da zdanje bude pretvoreno u spomen - muzej sa autentičnim eksponatima.

Kuća na Zlatiboru jedna je od tri koje je slikar izgradio da bi u njima stvarao. Druge dve su mu u Beogradu i rodnom Belotiću, a ovu zlatiborsku Stanković je gradio i proširivao u periodu od 1970. do 1985. godine. Zlatiborci su upamtili da je Milić od Mačve sam, bez pomoći majstora, završio dobar deo građevinskih radova.

Prepoznatljivi čardak, po kome je dobila ime Milićeva kula, zapravo je atelje odakle je umetnik ima pogled na pejzaž Zlatibora.

„Podigavši kuću na planini koju je voleo, među ljudima koji su mu svojim duhom ulivali veru u ispravnost umetničke misije, svoju ekscentričnost projektovao je i na građevinu koja će uskoro biti otvorena za posetioce Zlatibora. Stambeni i radni prostor su deo celine koju čini spoj brvnare i citata nastalih u nastojanju da prenese duh srednjevekovnih kula, pirgova i kolonada u savremeni prostorni ambijent”, navode u IBC „Zlatibor”.

Ovde kažu da kuća, kao i dela Milića od Mačve, odiše simbolikom mitološkog i tradicionalnog, te otuda i brojni reljefi, rezbarena vrata, murali na spoljnim fasadama.

 


Blic, V. Lojanica / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor kuca milic od macve

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.116.763 посета
Тренутно на сајту: 458 посетилац(a)