Brzi internet za ljišku školu 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Brzi internet za ljišku školu
Trenutno na sajtu: 410       |       Podeli:
14.06.2023 | 0 коментар(а)



Ljig - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović danas je obišao ljiško selo Kalanjevci



povodom završetka radova u tom mestu u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije koji sprovodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Cilj projekta je da svako selo i mesto u Srbiji do 2025. godine dobije brži optički internet sa protokom preko 100 megabita u sekundi.


„U proteklih peti ili šest godina mnogo smo kao država uradili na digitalizaciji Javne uprave i na staranju efikasne, ekonomične, transparetne javne uprave i zato smo razvili elektronsku upravu koja nudi i elektronski upis dece u vrtiće i škole i elektornski izvod iz matične knige rodjenih i da gradjani ne budu kuriri da idu od šaltera do šaltera i da sve mogu završiti preko mobilnog i od kuće. Drugi razlog zašto ovo radimo je digitalizacija sistema prosvete i omogućavanje brzog interneta i onim najmanjim isturenim odeljenjima osnovnih i srednjih škola, bitno je da svaki đak i u najudaljenjijem delovima ima iste uslove kao i u beogradskim školama i drugim širom Srbije. Da imaju digitalne udžebnike i nastavu i da mogu da rade programiranje od petog razreda i da ni u čemu ne zaostaju za decom u najvećim gradovima”, rekao je za GZS ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović.
Ministar je rekao da je trenutno 75 odsto teritorije Republike Srbije pokriveno brzim internetom, a cilj je da to bude 99 odsto. Ovim projektom biće povezano oko 700 sela širom Srbije, odnosno 120 000 domaćinstva, a tom prilikom biće izgrađeno 4 700 kilometara optičkih vlakana.
Načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović nagalasio je da je ovo pravi pokazatelj dobre saradnje jedinica lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije, odnosno nadležnih ministarstava.
„Zahvaljujem se ministru koji je u proteklih deset dana već drugi put u našem okrugu, tada smo bili u Valjevu i prezentovali smo sjajan projekat gde smo se bavili edukacijom stanovništva kako mlađe populacije, tako i one starije. Danas u 21. veku svi znamo koliki je značaj informacionih tehnologija, kako za edukaciju naših najmađih, tako i za ekonomski napredak naše zemlje. Zato je važno da svaka škola u Srbiji dobije internet”, rekao je načelnik Kolubarskog okruga, Miloš Milutinović.
Direktor škole „Sestre Pavlović“, Dejan Stanojević u ime kolektiva škole zahvalio se ministru, ali Vladi Republike Srbije koja je podržala ovaj projekat.
„Svedoci smo da su u prethodnom periodu kada je bio kovid i online nastava, nastavnici i učenici ovih izdvojenih odeljenja imali problema u komunikaciji i prezentaciji nastavnog sadržaja. Međutim, sada zahvaljujući optičkom internetu tih problema više neće biti, a i nadamo se da takvih situacija kakva je bila sa kovidom, nećemo imati. Ministarstvo prosvete uvelo je digitalne udžbenike i da bi đaci pratili digitalan program potreban je stabilan internet, budućnost je stigla i u izdvojeno odeljenje naše škole, a ja bih voleo da se projekat nastavi širom Srbije i da zadnja kuća u Srbiji dobije stabilan internet”, rekao je direktor škole „Sestre Pavlović“, Dejan Stanojević.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SESTRE PAVLOVIC LJIG INTERNET SKOLA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.366.365 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)