Evo kako se pripremiti za Veliki Vaskršnji post 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Evo kako se pripremiti za Veliki Vaskršnji post
Trenutno na sajtu: 447       |       Podeli:
13.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post,



naime, ovo je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso. Ekipa Glasa zapadne Srbije se sa nutricionistom prošetala čačanskom zelenom pijacom.

U toku je Siropusna nedelja, nedelja praštanja  ili u narodu poznata kao Bela nedelja koju deca u seoskim sredinama zapadne Srbije posebno vole zbog mogućnosti maskiranja i zbijanja šala sa porodicama i komšijama.

Tokom ove nedelje se ne jede meso, samo se konzumiraju beli mrs i jaja, jer je ovakav način ishrane sa jedne stranei vid pripreme za najstrožiji post koji je pred nama I koji počinje 18. Marta. Čitav Vaskršnji post se posti na vodi, osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje, a riba se konzumira jedino na Cveti i Blagovesti.

Sonja Nikačević, nutricionista, foto: 4N Studio

„Ove nedelje se pripremamo za Vaskršnji post, s obzirom na to da znamo da je on vrlo strog, moramo i telo da pripremimo na restrikciju i na unos manjih kalorija. To postižemo, tako što se ove sedmice upravo odričemo namirnica poput mesa i esnigh prerađevina, ali naravno, sve ostale namirnice poput povrća, voća, ribe, belog mrsai uopšte proizvoda od mleka, sve je to apsolutno dozvoljeno. Dakle, važno je kada od ponedeljka krenemo da postimo na vodi da prosto budemo spremni da naše telo ne doživi veliki šok kada pređemo na namirnice koje se pripremaju isključivo pečenjem, blanšianjem, kuvanjem, nema duboke masnoće, nema ulja, nema prženja, pohovanja i svega onoga što je bilo prethodnih dana i praznika”, pojasnila je Sonja Nikačević nutricionista.

Ona je naglasila da sve ono što crkva propisuje kada je u pitanju post i sve pripreme pred, kao što je oba sedmica, zapravo ima smisla.

„Sve upravo ima smisla, jer je post upravo pročišćenje i duše, ali i tela, pa je stoga potrebno da to iskoristimo, ali na pametan način. Šta to znači? To znači: Biramo povrće, biramo voće, ali isključivo da to bude reznovrsno, da je zastupljeno svo voće, svo povrće, takođe zeleno povrće, koštunjavo voće i sve vrste namirnica, sem mesa”, istakla je Nikačević.

S obzirom na to da postoje i oni koji su odlučili da post počnu i završe sirovom hranom, pitali smo nutricionistu, može li u tom slučaju biti neke štete.

„Kada je u pitanju sirova hrana, od nje ne može biti nikakve štete, jer sve do 40 dana šta god da radimo svom telu, kao ishranu na sirovoj hrani, telo neće da zapamti, ne može da bude na štetu, može samo da bude jedan dobar detoks za telo I pročošćavanje, tako da apsolutno nikakvih problema nema. Ono što je važno, to je voditi računa o količini, jer svaka namirnica, kao i ona koja je izuzetno zdrava i nutritivno bogata i ona koja to nije, mora da ima meru, jer u suprotnom doći će do suficita kalorija I naravno, doći će do povećanja telesne mase”, zakjljučila Nikačević.

Dakle, post počinje u ponedeljak 18. marta i traje do 05. Maja, kada pravoslavni vernici obeležavaju Vaskrs najveći i najstariji praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće i nejgovu pobedu nad smrću.

Vaskrsu prethodi veliki Vaskršnji odnosno „Časni post”, koji ima dve strane telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro.

Uključenje emitovano u emisiji „150 minuta” na Prvoj televiziji:

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sonja nikacevic nutricionista pijaca post cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.361.878 посета
Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)