Изложбом под називом „Вечито” у част Богдана Богдановића симболично отпочета манифестација Национална престоница културе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Изложбом под називом „Вечито” у част Богдана Богдановића симболично отпочета манифестација Национална престоница културе
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
23.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Синоћ је у галерији Народног музеја у Чачку отворена је изложба поводом сто година

од рођења архитекте Богдана Богдановића, под називом „Вечито”.

„Ова изложба је догађај којим се наша установа придружује манифетсацији `Чачак - Национална престоница културе`. Изложба је посвећена целокупном Богдановићевом опусу са посебним освртом на његов капитални неимарски подухват `Спомен парк Борбе и Победе`. Изложбу, током њеног трајања употпуниће различити садржаји као што су пројекције филмова, стручна вођења, ликовне радионице за децу као и једнодневни стручно-научни семинар са серијом предавања и радионицом у дану свечаног затварања”, истакла је Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку.

Ауторка изложбе је магистар Маре Јакова Грујић, која је истакла важност филма који приказује читаво стваралаштво Богдановића, а који ће приказати спомен комплекс у Чачку, на који је стављен и акценат, као једног од монументалнијег дела професоровог стварања.

„Ми се налазимо на тлу на коме је Богдан Богдановић читаву деценију трагао за вечитим. Он је 1970. године дошао у Чачак са жељом да да нешто ново и веће од свих његових дотадашњих радова. Бурни догађаји, колегијална превирања, измене и дораде решења на градилишту, до последњег тренутка пред отварање, обележили су осму деценију на Лазовића парку. Пред вама је преглед целокупног Богдановићевог стваралаштва, како оног споменичког и урбанистичког тако и књиженог. С обзиром на то да су споменици расути по готово целој територији Југославије, важан корпус изложбе представља ауторски, дугометражни филм, који смо креирали како бисте били део вирутелне посете сваког од ових музеја на отвореном. Посебан део изложбе посвећен је Спомен парку `Борбе и победе` и он поседује свој део. Филм о маузолеју виђеном са земље и из ваздуха, очима живих али и очима бесмртних. Завршни чин наше манифестације представљаће 31. март, дан у коме ћемо сумирати утиске и достигнућа изложбе низом стручних предавања и радионица у спомен парку”, рекла је мр Маре Јакова Грујић и захвалила институтцијама које су се укључиле у пројекат, Међуопштинском архиву из Чачка, Заводу за заштиту споменика културе из Краљева, Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” али и Факултету техничких наука из Чачка.

На отварању изложбе, говорио је и архитекта, др Сокол Соколовић, ученик Богдана Богдановића.

Проф. др Сокол Соколовић, ученик Богдана Богдабновића, Фото: ГЗС

„Почаствован сам што се налазим у главном граду Европе са становишта културе али и главнбом граду моје Србије, јер увек је средина била центар свих такмичења, а Чачак је управо у средини наше Србије. А то што је данас Чачак домаћин, да свету покаже колико српска душа нема димензију, јер је бескрајно велика и бескрајно богата историјом. На томе, између осталих, захвалан је, не само архитект, не само академик, не само вансеријски цртач, вансеријски педагог, вансеријски човек, добитник бројних признања, а све је то јако мало у односу на то колико нас је Богдан Богдановић задужио”, рекао је др Соколовић.

Споменик покрај Чачка дело проф. Богдановића, Фото: ГЗС

У опусу Богдановића предњаче, неретко монументална дела подигнута у част и сећање на жртве фашизам, све оне који су страдали у сукобима на простору Југославије за време Другог светског рата, како од стране окупатора тако и од усташког ножа, па се можда и споменик „Камени цвет” који се налази у спомен комплексу Јасеновац може издвојити као његоо најпознатије дело.

„Камени цвет”, чува сећање на више од 700.000 страдалих Срба у Јасеновцу, Фото: Принтскрин, Јутјуб

„Богдан Богдановић је био чудо од човека у смислу да је превазилазио и време и простор, у оном добу у ком је био најактивнији и у ком је морао на себе да скрене пажњу, као неимар, проторомајстор и као мислилац, као човек од стила. Богдан Богдановић, Џамоња и Миодраг Живковић, то је та тројка, тај трилинг. Када је размераовао на Спомен Парку и дословно постављао кочиће, где ће шта да буде имао сам прилику да са њим о томе разговарам и да ми он о смислу тог споменика и о томе, шта је он хтео да тај монумент али и читав комплекс да казују и у том смислу сам био привилегован”, казао је новинар Бато Јевтовић који додаје да је Богдановић увек имао различит рукопис, јер се никада није понављао, а тај принцип је поштовао и у својим делима.

Изложбом, која ће трајати до 31. марта, симболично је отворена манифестација Чачак - Национална престоница културе, које ће званично и свечано бити отворена првог дана пролећа.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK IZLOZBA MUZEJ BOGDAN BOGDANOVIC SOKOL SOKOLOVIC JASENOVAC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.333.437 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)