Selaković čestitao praznik radnicima: Vlada će podsticati zaključivanje kolektivnih ugovora 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Selaković čestitao praznik radnicima: Vlada će podsticati zaključivanje kolektivnih ugovora
Trenutno na sajtu: 564       |       Podeli:
01.05.2023 | 0 коментар(а)



Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković čestitao je Međunarodni
Foto: GZS, ilustracija

dan rada svim radnicima i zaposlenima u Srbiji i istakao da oni čine pokretački i razvojni faktor, ne samo privrede, već i celog društva.

On je izjavio da će Vlada u narednom periodu podsticati zaključivanje kolektivnih ugovora u granama privrede.

„Jedan od načina unapređenja položaja radnika jesu i kolektivni ugovori, koji dovode do postizanja većeg obima prava u odnosu na ona koja sam Zakon o radu predviđa”, rekao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetio je da je pre nekoliko dana zaključen prvi kolektivni ugovor u privredi potpisan u ovoj godini.

Naglasio je da je to poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije i da ovim primerom saradnje sindikata i poslodavaca, treba da se rukovode i ostale privredne grane.

Podsetio je da su pored sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES), predstavnici Ministarstva u prva tri meseca ove godine održali ukupno 16 sastanaka sa socijalnim partnerima, na kojima se raspravljalo o tekućim pitanjima organizovanja sindikata, ostvarivanja prava zaposlenih kod poslodavaca, zaključivanju i primeni kolektivnih ugovora i svim drugim pitanjima od značaja za sindikate i njihove članove, prenosi Beta.

„Socijalno-ekononomski savet (SES) jedna je od najvažnijih institucija socijalnog dijaloga, jer okuplja sve tri strane: Vladu, sindikate i poslodavce”, rekao je Selaković i napomenuo da na sastancima Saveta svi članovi imaju priliku da predstave ono za šta se zalažu, da se o tome diskutuje i dođe do zajedničkog rešenja.

Rekao je da Vlada i Ministarstvo za rad ulažu značajne napore da kroz podsticanje socijalnog dijaloga sa svim stranama, radnicima i poslodavcima, bude uspostavljeno međusobno poverenje i razumevanje između socijalnih partnera, poštovanje dogovora i ispunjavanje preuzetih obaveza od strane svakog od učesnika u socijalnom dijalogu.

„U cilju odvijanja dobrog socijalnog dijaloga, Ministarstvo u izradu nacrta zakona uključuje predstavnike reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca, kako bi se, zajednički i uz puno uvažavanje mišljenja i predloga socijalnih partnera, došlo do najboljih zakonskih rešenja. Dobar primer takve saradnje je i rad na tekstu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je čak i simbolično usvojen na Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu”, rekao je ministar.

Dodao je da je Srbija posle 18 godina dobila novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu koji je usaglašen sa EU standardima i koji će značajno unaprediti sistem zaštite radnika u Srbiji u cilju sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

Prema njegovim rečima, novi zakon predviđa niz novih mera koje su usmerene na bolju i efikasniju zaštitu radnika, posebno na onim radnim mestima sa povećanim nivoom rizika kada je u pitanju bezbednost i zdravlje.

„Takođe, nova zakonska rešenja propisuju 73 različita prekršaja, a pooštrena je i kaznena politika, odnosno maksimalne novčane kazne su udvostručene”, podsetio je Selaković.

Dodao je da o zajedničkim aktivnostima i kvalitetnom dijalogu sa socijalnim partnerima govori i Program dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju, koji predstavlja programski dokument nastao kao rezultat strateškog planiranja aktivnosti Međunarodne organizacije rada u Srbiji, a koji je pripremljen u konsultacijama sa Vladom Srbije, kao i socijalnim partnerima.

„Cilj ovog programskog dokumenta jeste otvaranje novih radnih mesta, proširenje socijalne zaštite, garantovanje prava na rad i promovisanje socijalnog dijaloga, kao ključne komponente ekonomske i socijalne politike”, rekao je Selaković.

GZS/ Politika




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.103.649 посета
Тренутно на сајту: 565 посетилац(a)