Данас је Илиндан: Народ верује да је од Светог Илије сунце све милије 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Данас је Илиндан: Народ верује да је од Светог Илије сунце све милије
Trenutno na sajtu: 549       |       Podeli:
02.08.2021 | 0 коментар(а)



Данас је Свети Илија, у народу се назива и Громовник. Сматра се најсиловитијим међу огњеним свецима,

па се светкује с огромним страхопоштовањем.

Пророк, чудотворац и ревносни чувар вере Божје, свети Илија рођен је граду Тесвиту, због чега је и назван Тесвићанин.

Већ на рођењу, анђели Божји показали су предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богомдане силе огњене. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божју.

Био је међу пророцима који су се на Тавору поклонили сину Божјем на дан Преображења Господњег, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама. Верује се да није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Он ће, према предању, бити претеча другог доласка Христовог, па ће се пред крај света опет јавити, да сузбије силу Антихристову.

Свети Илија Громовник пада у најсушније и најтоплије доба године. Према обичајном календару, данас се никако не ради у пољу, нити се улази у винограде, да се не би навукао гнев светитеља.

Уколико данас грми, пропашће сав род ораха и лешника.

Од давнина чува се изрека: "Од Светог Илије, сунце све милије".


Чак се каже да је данас до поднева лето, од поднева јесен. Слави се и као крсна слава. Мед који се вади на овај велики празник служи као лек.

Свети Илија је у Србији слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Са пропашћу Краљевине Југославије прекинута је ова традиција ваздухопловаца, али је обновљена 1992. године.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sveti ilija danas

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.241.501 посета
Тренутно на сајту: 550 посетилац(a)