Споразум с Трампом доноси просперитет целом региону: У Приштини незадовољни због Газивода и изостанка признања 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              Zbog radova u tunelima Savinac i Šarani obustavlja se saobraćaj u levoj tunelskoj cevi              Danas je Međunarodni dan porodice              Pred nama varljivo majsko vreme             

 
Споразум с Трампом доноси просперитет целом региону: У Приштини незадовољни због Газивода и изостанка признања
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
06.09.2020 | 0 коментар(а)



Ово ће допринети стабилизацији, напретку и бољитку региона и омогућити свима миран сан, а деци сигурну будућност.

Председник САД је гарант да ће споразум бити примењен, оцењују политичари и аналитичари

Председник Србије Александар Вучић захвалио је грађанима Србије на подршци током преговора у Вашингтону, који су резултирали споразумом о нормализацији економских односа са Приштином.

- Србија је наша земља, за нас најлепша и најбоља. Српска делегација има важне економске и билатералне разговоре иза себе. Хвала људима у Србији на подршци и бризи, што су веровали у своју делегацију и што воле Србију - написао је Вучић на Инстаграм профилу Будућностсрбијеав.

Нема признања

Он је претходно открио да је његов сусрет са председником САД Доналдом Трампом, с којим се потписан споразум, био веома срдачан, као и да се он интересовао за стопу незапослености у Србији, за ниво јавног дуга, стање економије. Говорећи о спорној тачки 10, која се односила на међусобно признавање Србије и Косова, Вучић је рекао да је наша делегација била изненађена. Та тачка је на крају избачена из финалне верзије споразума који су потписали лидери Србије и Америке.

- Делегација Србије се изненадила када је видела ту тачку, само што их гром није стрефио, али су изнели своје аргументе пред америчким домаћинима. Американци су били фер, саслушали су нас и рекли: „Разумемо, нећете.“ Ако прође - прође. Ово није прошло - рекао је Вучић.

Премијерка Србије Ана Брнабић казала је ексклузивно за Курир ТВ да је ово не само историјски споразум већ је то био и историјски дан.

- Ово је споразум који ће допринети стабилности и безбедности у региону, томе да регион буде просперитетнији, што значи да сви имају више посла и да млади људи остају овде без обзира на њихову етничку припадност, националност, држављанство. Заиста споразум који унапређује свеукупну ситуацију у региону - рекла је Брнабићева.

Генерални секретар председника Никола Селаковић каже да је постигнут учинак који је био незамислив пре неколико година, као и да је потпис Трампа гарант да ће споразум бити примењен. Додаје да је важна тачка споразума по којој ће Секретаријат за енергетику америчке владе урадити студију о изводљивости о расподели енергената кад је реч о језеру Газиводе.

Велика победа

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да ово велика дипломатска победа Србије.

- Споразум је од виталног значаја за нашу земљу и цео регион. Допринеће стабилизацији, напретку и бољитку читавог региона и омогућити свима нама миран сан, а нашој деци сигурну будућност. Први пут од распада СФРЈ, председник Вучић је успео да паметном и мудром политиком обнови савезништво између Србије и САД - каже Јовановић за Курир.

С друге стране, у Приштини не скривају да нису задовољни постигнутим. Председница косовске скупштине Вјоса Османи сматра да тим Приштине споразумом који је потписан у Вашингтону није успео да донесе оно што је и обећао. Према речима Османијеве, приштински тим није донео узајамно признање са Србијом, као и непреговарање о коришћењу ресурса, попут Газивода. На њихову делегацију ударио је и бивши шеф косовског парламента Кадри Весељи, који не скрива незадовољство.У албанској делегацији је и током састанка у Вашингтону било трзавица, и то посебно због питања Газивода.

Доналд Трамп

Вучић и Хоти учинили Балкан и свет безбеднијим

Трамп је оценио да су председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потписивањем историјског споразума учинили своје земље, Балкан и свет безбеднијим. Поручио је да се радује да види „напредак Србије и Косова, док заједно радимо на томе да економска сарадња у региону крене даље“. Навео је и да је Вучићу и Хотију требало много храбрости да уђу у ове разговоре и дођу у Вашингтон ради финализације споразума.

- Након насилне и трагичне историје и године неуспешних преговора, моја администрација је предложила нов начин да се премосте разлике. Фокусирањем на отварање радних места и раст економије две земље су успеле да направе прави помак у економској сарадњи у широком спектру питања - истакао је Трамп.

Џо Бајден провоцира

Косово треба да буде независна држава    

Џо Бајден, кандидат демократа на изборима у САД и противкандидат Трампа, поручио је да Косово треба да буде независна држава, а не део Србије.

    - Не знам о чему је реч и шта пише у документу. Оно што сам увек тврдио у односу на Србију и Косово је да би Косово требало да буде независна држава и да није део Србије. Ја сам провео доста времена тамо. Претпостављам да ће то (споразум) ојачати ту независност. Али не знам о чему се ради - рекао је Бајден.  

    Бењамин Нетањаху  

    Хвала за премештање амбасаде   

Израелски премијер Бењамин Нетањаху захвалио је Вучићу на одлуци да „призна Јерусалим за главни град Израела“. Поздравио је одлуку Србије да буде прва европска држава која је преместила амбасаду у Јерусалим и додао да се настављају напори да се и остале европске земље убеде да то учине.

    - Захваљујем мом пријатељу Александру Вучићу на одлуци да призна Јерусалим за главни град Израела и премести тамо амбасаду - написао је Нетањаху. Истовремено, и амерички сенатор Тед Круз поздравио је најаву да ће Србија бити прва европска земља која ће отворити амбасаду у Јерусалиму.  

    РЕАГОВАЊА НА СПОРАЗУМ

    Владимир Билчик, известилац ЕП

    Подржавам овај круцијални корак

Снажно поздрављам добру вољу и политичку одлучност, које су показала оба лидера у напретку ка нормализацији односа између Београда и Приштине. Подржавам овај круцијални корак повезан са дијалогом Београда и Приштине.

Иванка Трамп, саветник у Белој кући  

Успех у решавању конфликта

Честитке САД које су учествовале у разговорима са делегацијама Београда и Приштине на великом успеху. То је искорак у решавању вишедеценијског конфликта у источној Европи.

Мајк Помпео, државни секретар САД  

Пут ка напретку западног Балкана

Споразум не доносе само економски раст и радна места грађанима већ дефинишу и нови тон помирења на путу ка напретку западног Балкана. САД похваљују председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија за историјске споразуме које су постигли у Белој кући о широком спектру питања нормализације економских односа.

Ивица Дачић, министар спољних послова  

Албанци не би потписали без притиска

Сваки пут када су Албанци мислили да не морају да праве уступке, нас је удаљавало од политичког решења. До сада сви су мислили да ће политичко решење значити да ми морамо да напустимо наше националне интересе (признамо независност Косова), тако да овде има више нивоа. Албанска страна не би потписала споразум без притиска.

Милош Јовановић, ДСС  

Све по Уставу

Сваки потез који води јачању Србије је добродошао, али ниједан такав потез не може и не сме бити у супротности са Уставом Републике Србије и међународним правом - посебно Резолуцијом 1244 СБУН - који представљају једини могући оквир решавања проблема албанског сепаратизма на Косову и Метохији.

Чедомир Јовановић, ЛДП  

Ово је један од кључних корака

Постизање договора у Вашингтону је један од кључних корака у побољшању односа два народа, а посредовање Америке у томе да он буде донет и имплементиран јако је важно. То је посао политичара и на Косову и у Србији: да дају све од себе да направимо тај корак напред у односима у времену пред нама. Управо зато подржавам постизање договора.

ГЗС/ Курир.рс




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sporazum vucic tramp potpisivanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.061.959 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)