Општина Топола обележила своју славу: Уручене захвалнице и повеље најзаслужнијим грађанима 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Општина Топола обележила своју славу: Уручене захвалнице и повеље најзаслужнијим грађанима
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
21.09.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Литургијом у цркви Пресвете Богородице у Карађорђевом граду отпочела је слава и Дан Општине Топола.

Литургију је служио Шумадијски епископ Јован уз саслужење свештенства Опленачког намесништва.

Након литије која је ишла улицама Тополе, славски колач пресечен је испред зграде Општинске управе.

У сали  биоскопа одржана је свечана седница Скупштине општине Топола. Присутнима се обратио председник СО Топола Драган Јовановић, који се осврнуо на активности локалне самоуправе које су се одвијале у овој години.

„Огроман труд и радове смо уложили у путну инфраструктуру, али бих истакао неколико кључних радова као изградња Дом здравља, капитална инвестиција вредна око 75  милиона динара која се комплетно финансира из локалног буџета. Грађани ће моћи на једном месту да добију комплетну здравствену заштиту. Политички не морамо мислити исто али кад су овако значајне капиталне инвестиције које се тичу наше општине морамо имати исти правац и смер. Морамо изградити још производних капацитета за прераду пољопривредних производа, јер цене у воћарству више не иду сељацима на руку. Једну фабрику за прераду воћа отворићемо већ следеће године, циљ нам је да нашу робу можемо да прерадимо“ – истакао је Јовановић.

Председник општине Топола Драган Живановић уручио је повеље и захвалнице најзаслужнијим грађанима општине Топола.

Добитници награде “Рођење Пресвете Богородице” су:

Предраг Перуничић, државни секретар за спорт, Младен Кременовић, власник занатске радње ,,Лиграп“ д.о.о. Белосавци и Душица Павлићевић, ученик генерације Средње школе ,,Краљ Петар I“ у Тополи.

Добитници Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола су:

Ломљење колача испред зграде општине, фото: ТопПрес

Проф. др Александар Б. Срећковић из Тополе; Зорица Станковић, радник Општинске управе општине Топола; Нада Илић, повереник за избегла и прогнана лица из Тополе; Момир Јеремић, угоститељ из Доње Шаторње; Манојло Јокић, привредник из Тополе; Арсен Арсеновић, директор Службе за катастар непокретности; Драган Милановић, проф. физичког васпитања из Тополе и Одбојкашки клуб ,,Карађорђе“ из Тополе.

-Предраг Перуничић рођен је 27. јуна 1967. године у Пљевљима. Завршио је Економски факултет. Његовом великом заслугом добијена су средстава од стране Министарства омладине и спорта за реализацију изградње трибина фискултурне сале ОШ „Карађорђе“ у Тополи, фискултурне сале у ОШ „Живко Томић“ у Доњој Шаторњи и фудбалске спортске терене. Поред тога и донатор је спортских реквизита. Велики је пријатељ и чест гост Тополе.

-Младен Кременовић основао је 1981. године занатску радњу која се бавила ливењем бронзе и алуминијума, а 1989. године је регистровао предузеће ,,Лиграп“ д.о.о. са седиштем у Белосавцима и то је било друго производно предузеће на територји општине Топола. Данас је предузеће које запошљава 120 радника на две локације – Белосавци и Нови Сад. Бави се ливењем челика, прохрона, сивог и нодуланог лива а са поносом се може рећи да је Ливница која је урадила највише црквених звона у историји српског народа.

Душица Павлићевић је завршила Средњу школу ,,Краљ Петар I“ у Тополи, општи смер гимназије. Упоредо са основном школом, похађала је и завршила Основну музичку школу „Петар Илић“ . У школској 2018/2019. години постала је носилац Вукове дипломе и проглашена за ђака генерације. Током школовања учествовала је на мноогим такмичењима: регионалном такмичењу из енглеског језика, књижевности и историје, као и на републичким такмичењима из латинског језика, хемије и географије. Похађала је семинаре у истраживачкој станици ,,Петница“ где се бавила истраживањима на пољу историје. Активно се бави спортом од 9. године, а тренутно наступа за ЖФК ,,Раднички“ из Крагујевца и такмичи се у Суперлиги Србије.

Добитници награда, фото: ТопПрес

Професор др Александар Б. Срећковић је рођен 27.9.1945. године у Тополи. Осмогодишњу школу завршио је у Тополи, а Гимнзазију и Физички факултет у Београду. Доктор је физичких наука и редовни професор физичког факултета Универзитета у Београду. Објавио је преко 100 научних радова у међународним часописима и научним конференцијама који су цитирани преко хиљаду пута. Осим истраживања из области физике више од 20 година бави се изучавањем родослова фамилија и њиховог порекла из Тополе, Божурње, Трнаве и Шума. Посебно га интересује развој Тополе од средине 19 до средине 20 века. Објавио је неколико радова о тополским учитељима, занатлијама и свештеним лицима. Објавио је укупно 25 радова из ове области везаних за Тополу и њену околину у часописима Тополски записи, Вукова Задужњина, Змајевац и Каленић.

Зорица Станковић је у Општини Топола – Општинској управи радила почев од 17.12.1984 године па све до 24.12.2018 године, вршећи послове свог радног места, када је отишла у заслужену пензију.

Када је у питању Зоричин рад мора се истаћи пре свега професионалност, ефикасност, стрпљивост, флексибилност, колегијалност, несебичност и изузетна љубазност. Све наведене особине, што је најважније, биле су присутне како за време радног времена тако и ван њега, што је за данашње време права реткост. На тај начин и Општинску управу чинила је квалитетнијом и доступнијом.

Нада Илић повереник за избегла и прогнана лица годинама брине о избеглим и прогнаним лицима преко Комесаријата за избеглице и то у решавању стамбених проблема; изналажењу домова, кућа, станова, као и :

Набавци грађевинског материјала за изградњу и доградњу кућа, набавци огрева, набавци пакета хране, средтава за хигијену, комуницирању са Комесаријатом, општинским службама, Црвеним крстом, МУП-ом у решавању проблема документације,потврда, личних карата итд. Учинила је да име „прогрнана лица“ не буде толико тужно, да живот прогнаним и избеглим лицима буде лагоднији.

-Момир Јеремић рођен је 5.9.1956. године у Тополи. Биви се угоститељством. Ожењен је и отац двоје деце. Донатор је средстава за изградњу Парохијског дома у Блазнави као и амбуланте у Доњој Шаторњи.

-Манојло Јокић из Тополе, рођен је 26.7.1942. године. Власник је самосталне занатске радње ,,Милер“ почев од 1.3.1979. године, која је једна од најстаријих и најугледнијих предузетничких радњи у општини Топола. Ове године је тачно 40 година од оснивања.

-Арсен Арсеновић рођен 1954. године. Стално запослен као геодетски инжењер у Општинској геодетској управи Аранђеловац од 1978. године која касније прераста у РГЗ – Служба непокретности Аранђеловац где ради као оперативац на теренским пословима одржавања премера и инжењрске геодезије. 20.6.2001. године постављен је за директора Службе за катастар непокретности Аранђеловац до 27.10.2014. године од када је на месту руководиоца – шефа Службе за катастар непокретности Топола. Његовом заслугом сачуване су земљишне књиге од пропадања.

-Драган Милановић, проф. физичког васпитања из Тополе је човек изузетних квалитета и извео је многе генерације и утицао на њих као педагог. Својом стручношћу и квалитетима помаже како деци тако и својим колегама. Својим ведрим духом и љубљвљу према спорту, проф. Драган је многе ђаке усмерио да постану како спортисти тако и његове будуће колеге. Његов младалачки дух и даље позитивно утиче на колектив школе и ђаке и уноси добро расположење где год се појави. У току свог досадашњег рада у школи професор Драган је са својим ученицима постигао мнобројне успехе на такмичењима. И даље се неуморно залаже да ученици заволе спорт и физичко васпитање и да схвање његов значај.

-Одбојкашки клуб ,,Карађорђе“ из Тополе основан је 1964. године. Од оснивања па до данас Клуб се такмичио у свим лигама бивше Југославије и више пута у Србији.Од 2004. године Клуб формира и женску селекцију која је у току овог периода била два пута првак лиге и два пута су се такмичиле у другој лиги. Један од највећих успеха што се сениорске екипе тиче је пласман у ¼ купа Југославије, као и то што ће се Клуб ове године такмичити после 20 година у Првој Б Лиги. Због наведеног одбојка је постала и остала спорт један у Тополи и шире.

Иначе, данас је и вашар у Тополи па су улице које воде ка Опленцу испунили трговци.

ГЗС/ ТопПрес

Вашар у Тополи, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


slava opstina topola gospojina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.369.898 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)