Обележена стогодишњица ослобођења Горњег Милановца у Великом рату 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Обележена стогодишњица ослобођења Горњег Милановца у Великом рату
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
30.10.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Свечаном академијом, одржаном у Великој сали Културног центра обележен

је век од ослобођења Горњег Милановца у Првом светском рату.

Пригодном програму и својеврсном историјском часу присуствовао је председник општине Дејан Ковачевић са својим сарадницима, гарнизон Војске Србије, ученици основних и средњих школа, али и бројни Милановчани.

Глумац Милановачког аматерског позоришта Александар Аврамовић кроз причу једног човека дочарао је период окупације града и околине од стране Аустроугарске, преко страдања српске војске и преласка преко Албаније па све до коначног ослобођења које се догодило 28.10.1918. године.

 

Фото: Таковске новине

О дешавањима у Горњем Милановцу у периоду ослобођења у Великом рату присутнима је говорио директор Музеја рудничко - таковског краја и историчар Александар Марушић. Како је испричао правог ослобођења није било, јер су се аустроугарске снаге саме повукле, а том приликом је лево крило Дринске дивизије ушетало у град. Улазак српске војске у Горњи Милановац представља врхунац свих ратних напора, почев од 1912. па закључно са крајем октобра 1918. године. Марушић је рекао да је у ратним годинама Великог рата учествовало око 10.000 људи из овог краја, а једна половина се није вратила својим кућама.

Фото: Таковске новине

Својим изведбама у програму су учествовали хор и оркестар КУД „Шумадија“, као и Срђан Стојанић који је рецитовао „Трубе“ Момчила Настасијевића, као и део „Плаве гробнице“, песме која осликава сву муку и страдање српских војника далеко од отаџбине.

Музеј рудничко-таковског краја у холу Дома културе поставио је изложбу на тему „Епопеја великог рата“ коју грађани могу да виде до 2. новембра.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac akademija oslobodjenje veliki rat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.728.194 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)