Dnevnik  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

„Купусијада” у Мрчајевцима: подгрева се највећи лонац на свету, зачини из Холивуда и Мексика

09/09/2019
image-gallery-item
Милун Тошић са својим магичним лонцем, фото: ГЗС
u vesti ispod slike krvave ruke
Мрчајевци – Творац највећег лонца за свадбарски купус на планети растрчао се данас како би припремио све што му је потребно за овај гурманлук.

Милун Тошић (84) је један од оснивача „Купусијаде” у најчувенијем селу Шумадије и врхунски мајстор за припрему ове посластице, не мари за године, а у глави држи шта му је све потребно да би приготовио српски специјалитет у огромној земљаној посуди из Злакусе, која хвата 560 литара.

„То је, дакле,110 килограма меса свињског и говеђег, 50 килограма црнога лука, 8 килограма рендане шаргарепе, 2 килограма белога лука, 15 килограма масти, 5 литара уља, 5 килограма зачина. То су моје компонетне, бибер, шећер, алева папирка и наквирац. Овај последњи зачин шаље ми из Холивуда унука Мирјана, иначе архитекта. Зачин Американци увозе са Јамајке, нешто између лорбера и бибера, има лист али и зрно које мељем у својој воденици. Додајем и неки црвени зачин из Мексика, љутикав” - каже Тошић за Глас западне Србије.

Мрчајевци у знаку „Купусијаде”

Купус и месо у овом јединственом суду крчкаће се на улазу у Мрчајевце из правца Прељине, код споменика природе „Тимотијевића храст”, и све што се скува биће „за понети”.

„У овом случају ја сам радна снага а послодавац је млади Марко Тимотијевић, и све што скувамо понудићемо у пластичним посудама гостима из прека и далека, да понесу укућанима на повратку. Одређено је да килограм буде 400 динара, а то су две порције, и ово је први пут да се у Мрчајевцима нуди свадбарски купус `за понети`. Успут, овде могу да послушају оркестар Мише Мијатовића и његове госте”.

Купус из Тошићевог гогантског лонца

Тошић ће материјал почети да ређа у четвртак у подне а затим подложити 12 ватри око лонца и укључити електрични грејач у средини, потрошити три четврти кубика дрва. Очекује да све буде укувано за осам сати.

„Главни материјал је, разуме се, кисели купус. За овај лонац потребно је 350 килограма, перем га у две три воде и цедим на центрифуги. Иначе, кисели се само уз помоћ соли и воде, и то траје око две седмице. Свеж купус се ових дана, углавном, набавља за 20 до 25 динара по килограму”.

Купусни Шумадинци

Колико ово кухињско чудо може глава да нахрани?
„Једну нашу варошицу. Значи, 1.200 порција”.

Поред редовних такмичарских програма, овај мајстор најавио је још један – купусни гурмани. Односно, ко најлепше гута ову масну храну.

„Осморица најбољих гурмана испод свих шатри ући ће у финале, добити бесплатне ћасе а посебан жири ће оценити ко једе са највећим задовољством и доделити му награду”.
Тошић вели како се може десити да неко од такмичара пусти сузу због љутикаве хране, „као Босанац кад чује севдалинку, загрли звучник и почне да плаче”. И напомиње:
„Поздрављам све куваре аматере не свету и позивам их да се угледају на деду. А деда је побио кочић далеко. Ако ме неко стигне добро јесте, само нека знају да ћу идуће године направити лонац још већи, који ће хватати 600 литара.”
Тако се, ето, припрема 17. „Купусијада” у Мрчајевцима, заказана за следећи петак, суботу и недељу.

ГЗС

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar
Dodaj linkclose

Dodaj sliku

image-gallery
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika novinari

phone+381 60 5000 150, +381 032 347 001

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.