Чачак од града штити 50 стрелаца из 25 противградних станица 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Чачак од града штити 50 стрелаца из 25 противградних станица
Trenutno na sajtu: 551       |       Podeli:
17.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Сезона противградне одбране почиње 15. априла и траје шест месеци, до 15. октобра.
Фото: ГЗС

За то време, противградни стрелци, људи који су задужени за испаљивање противградних ракета, морају бити 24 сата у приправности.

На територији града Чачка, постоји 25 противградних станица, са којих дејствује 50 противградних стрелаца. Они команде добијају од Републичког хидрометеоролошког завода, тачније из Радарског центра Ужице.

„Сваки дан, у 10 сати је јављање, у 15 и 30 и у 20 увече. У 10 сати изјутра, они кажу, какво ће време да буде и нагласе да ли је то редовно или приправно. Ако кажу `редовно`, значи, биће сунчано. Ако кажу `приправност`, од момента када они кажу `приправност`, да ли је то 12, 13 сати или неко друго време, нама радио станице морају да буду укључене и сваког момента могу да нас позову са Радарског центра Ужице, `иди на станицу`. Тад нема окретања. Прво превозно средство, какво имаш, или ако ти је станица близу, пешке, трк. Пакује ракете, чека комадну коју ће они да кажу, ако је време за пуцање. Ако није, чекамо док нас не врате кући. Нема враћања кући док они не кажу `сви стрелци могу назад`”, каже Драган Миловановић, противградни стрелац који ту дужност обавља већ 18. сезону за редом.

Драган Миловановић, противградни стрелац, Фото: ГЗС

Од сваког противградног стрелца се очекује да за 12 минута од тренутка добијања команде за полазак на станицу, буде спреман за испаљивање противградне ракете.

Миловановић, са готово дводеценијским искуством борбе са овом временском непогодом, каже да потпуне заштите од града нема.

„Буде штете. Неких 20 до 30 одсто штете, што је и по свим правилима и нормама Републичког завода. Нема потпуне заштите од града. Тако нешто не постоји. Али, да се спаси 70, 80 одсто може”, каже Миловановић.

Републички хидрометеоролошки завод, сваком стрелцу, за шест месеци трајања сезоне, даје месечну накнаду од 4.000 динара. Сам град Чачак, из свог будзета за ову годину, издвојио је 4,2 милиона динара за накнаду противградним стрелцима.

Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој, Фото: ГЗС

„Пред почетак сезоне, противградни стрелци су, у организацији Републичког хидрометеоролошког завода обавили лекарске прегледе и потписали уговоре. С обзиром на то да они уговоре потписују само са Републичким хидрометеоролошким заводом, од пре пет година, немају никакву обавезу потписивања уговора са локалним самоуправама. Што се тиче броја противградних ракета на станицама, било је негде око 425 довежено од стране Радарског центра Ужице, на све станице. То је негде око 17 ракета по станици. Већина тих ракета је набављена ове године, а мењи део је оних које су остале неискоришћене прошле године. Град Чачак је, за ову намену одвојио 4,5 милиона динара, тако да ће град обезбедити, негде око 105 ракета, тако да би укупан број ракета по станици био измедју 20 и 21 ракете, што је највише у последњих четири, пет година и то би требало да буде довољно за ову годину. такође бих истакао да је град Чачак у свом будзету за воу годину определио 4,2 милиона динара за награде противградним стрелцима имајући у виду посвећеност њиховом раду и комплексност и сложеност послова. То је за 50 противградних стрелаца, негде око 70.000 динара нето, односно 84.000 динара са порезом по сваком стрелцу. И град је обезбедио у свом будзету још триста хиљада динара за говриво противградних стрелаца. То је за њихове одласке на противградне станице када треба да се рагује, а према упутствима Републичког хидрометеоролошког завода”, рекао је Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK GRAD PROTIVGRADNA ZASTITA STRELCI RADARSKI CENTAR NEVREME NEPOGODA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.301.311 посета
Тренутно на сајту: 551 посетилац(a)