Покренута платформа за младе пољопривреднике у Србији – сви подстицаји на једном месту 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Покренута платформа за младе пољопривреднике у Србији – сви подстицаји на једном месту
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
01.04.2023 | 1 коментар(а)



Млади пољопривредници у Србији први пут имају прилику да на једном месту, на јединственој платформи



Подстицаји у пољопривреди, израђеној према њиховим интересовањима и потребама, нађу све информације о подршци коју могу добити из буџета локалних самоуправа. У само пар кликова, на истом месту, могу да се информишу и о другим облицима давања и свим доступним изворима финансирања, не само на локалном већ и на националном нивоу, као и о финансијској помоћи из европских фондова, преноси Аgronews.

 

Платформу су покренули удружење Млади пољопривредници Србије и Центар за одрживу пољопривреду и рурални развој/Агронеwс у оквиру пројекта “Оснаживање младих пољопривредника за коришћење локалних подстицаја у пољопривреди”.

”Ово је одговор на потребу младих пољопривредника да буду поуздано и правовремено информисани о јавним позивима које расписују локалне самоуправе. Када је о подстицајима реч, на платформи се могу наћи све информације о подршци њиховим инвестицијама из државног буџета, буџета АП Војводине и Града Београда. Као посебни извори финансирања издвојени су ИПАРД програм и Пројекат конкурентне пољопривреде Србије, такозвани пројекат Светске банке”, објашњава координатор пројекта “Оснаживање младих пољопривредника за коришћење локалних подстицаја у пољопривреди” Оливер Алексић.

Платформа даје преглед свих локалних самоуправа у Србији, а назначено је које имају програме подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја, а које не. Заинтересовани ће моћи да за сваку локалну самоуправу погледају и преузму програме подршке за 2023. и претходне две године, као и јавне позиве, конкурсну документацију, извештаје о спровођењу мера и извештаје о коришћењу пољопривредног земљишта.

На платформи млади пољопривредници могу да се информишу и о активностима, пројектима и подршци и кроз фондове, какви су Покрајински фонд за развој пољопривреде и Фондација Дивац.

”Рецимо, Фондација Дивац је препознала значај пољопривредних стручних школа за развој руралних средина, а и наше активности су у великој мери усмерене ка оснаживању и информисању ученика пољопривредних и ветеринарских школа. Иначе, уз информативни, платформа коју смо покренули има и едукативни карактер па тако рецимо, у одељку “База знања” представљамо примере добре праксе са терена и примере успешних инвестиција. Јако је важно да млади пољопривредници буду едуковани, да умеју да растумаче јавне позиве, да ишчитају и разумеју правилнике, да познају законодавни оквир када је о подстицајима у пољопривреди реч”, каже Алексић.

Субвенције за младе важне за целу заједницу

Све у свему, тим Младих пољопривредника Србије објављиваће благовремено све локалне јавне позиве и заинтересовани ће моћи врло лако да пронађу предлоге програма, конкурсе и извештаје о спроведеним програмима пољопривредне политике и политике руралног развоја, за градове и општине које спроводе овакве програме.

Креатори ове јединствене платформе истичу да подстицаји за младе пољопривреднике из буџета, било локалног, покрајинског, националног или европског, могу одиграти пресудну улогу у подршци расту пољопривредног сектора и развоју руралних подручја. Млади фармери се често суочавају са значајним изазовима у започињању и расту пословања, као што су ограничен приступ финансирању, недостатак знања и искуства и високи трошкови покретања производње. Истовремено, они су отворенији за иновативне и одрживе пољопривредне праксе, што је важно јер то може имати позитивне ефекте на животну средину и друштво у целини. Стога поред пружања финансијске подршке, субвенције за младе пољопривреднике могу помоц́и у решавању ширих друштвених питања, као што су безбедност хране и одрживост животне средине.

Што пре до информације то боље

Млади пољопривредници су и те како заинтересовани за могуће изворе финансирања за њихове инвестиције и за добијање субвенција по хектару, подстицаја по грлу стоке и сва друга давања. То се може закључити и по броју пријава на конкурсе. Најчешће се при рангирању пријава, односно подносилаца захтева, гледа и време када се конкурисало тако да је и у том погледу благовремена информација злата вредна.

”Сматрамо да је ова платформа веома важна и да представља алат који ће млади редовно користити. Већ постоји велико интересовање за њу. Израдили смо и апликацију која се може преузети у ”Гоогле Плаy“ продавници, а омогућили смо и слање информација о јавним позивима и путем е-мејла и СМС порука. Довољно је да пољопривредници изаберу ту опцију ако желе да на тај начин примају обавештења и да назначе у којој су општини или граду, како би добили информацију о јавним позивима који се односе на њихова места, чим се они распишу”, наводи Алексић.

Скројити мере подршке према потребама младих

У склопу пројекта Млади пољопривредници Србије анализирали су буџетска давања за пољопривреду у шест градова и општина у Србији – Крушевцу, Свилајнцу, Пожеги, Краљеву, Смедереву и Пожаревцу.

Уз анализу законодавног и стратешког оквира на националном нивоу, урадили су и преглед свих облика подршке пољоприведницима у тим локалним самоуправама. На основу анализа дали су за сваку локалну самоуправу препоруке у припреми мера пољопривредне политике и политике руралног развоја, водећи се тиме да те мере морају да одговарају стварним потребама пољопривредника. Препоруке за свих шест градова и општина такође су објављене на платформи Подстицаји у пољопривреди.

”Урадили смо дубинске анализе, али још важније је то што смо на локалном нивоу, у свим тим општинама и градовима окупили актере који, експертизом или позицијом доносиоца одлука, највише могу допринети у креирању адекватних аграрних мера и дугорочнијих политика. Важно је да се међу њима успостави дијалог, а ми смо им, кроз свеобухватне анализе, указали на потребу да се мере планирају и да буду испоштоване. Свакако се за младе пољопривреднике из локалних буџета мора издвајати више”, поручује Алексић.

Наглашава да подстицаји за младе пољопривреднике из буџета могу бити вредна инвестиција у будућност пољопривреде и руралног развоја, као и у добробит друштва и животне средине.

 

 

 

ГЗС / Agronews




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Ilija Cvorovic

    Jos kad bi rekli koja je aplikacija na pley prodavnici...



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.450.993 посета
    Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)