Општина Лучани усвојила највећи буџет до сада 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Општина Лучани усвојила највећи буџет до сада
Trenutno na sajtu: 420       |       Podeli:
28.12.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - Одборници скупштине општине Лучани усвојили су буџет који је пројектован на милијарду
Фото: ГЗС

и шездесет милиона динара.

„Овај буџет, који је знатно увећан у односу на претходне године, окарактерисан је као развојни и окренут је ка завршетку инфраструктурних пројеката, улагањима у пољоприверду и објекте јавне намене” казао је за Глас Западне Србије председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

Доловић је истакао да је издвајање у износу од 55 милиона динара за пољопривреду, општину Лучани сврстало међу три општине са највећим улагањима у области пољопривреде на простору Србије.

Буџетом за наредну годину, 82 милиона динара намењено је асфалтирању засеочких путева уз учешће грађана. Досадашњи модел учешћа грађана два према један, овим буџетом је промењен, те сада општина и грађани учествују у односу три према један, што значи да ће општина покривати три четвртине трошкова, а грађани једну . 65 милиона динара издвојено је за систематску замену јавне расвете, најпре у Лучанима и Гучи, од чега се очекује уштеда у износу од 17 милиона, а затим следи и замена расвете по месним заједницама.

Председник општине наводи да су значајна средства субвенције буџетом опредељена за унапређење услова живота и рада грађана на селу. Тако, за подстицај пољопривреде биће усмерено 55 милиона, што је за десет милиона више него прошле године, а за уградњу соларних панела, планирано је 50 одсто од укупно три милиона колико је буџетом опредељено за алтернативне изворе воде и за акумулаторе за домаћинства.

За израду примарних пројеката унапређења локалне самоуправе одвојено је 14,5 милиона динара. Када се говори о објектима од јавне намене, буџет је предвидео 40 милиона за окончање спортске хале и партерног уређења у Лучанима. Затим, одвојено је 15 милиона за почетак изградње зелене пијаце, седам милиона за изградњу МЗ Ђераћ, као и шест милиона за завршетак водовода у МЗ Лисицама. Седам милиона динара је издвојено за завршетак зграде у Лучаним за расељена и избегла лица, док је пет милиона намењено унапређењу цркваних заједница на територији општине. Седам милиона иде Народној кухињи Црвеног крста.

Буџетом су планирана 42 милиона за јавно предузеће „Драгачево путеви”, 46 милиона за ЈКП „Комуналац”.

Највише издвојених средстава из овог буџета опредељено је за предшколско образовање, и то 93 милиона, затим 70 милиона за основно и 20 милиона за средњошколско образовање. За развој спорта у општини Лучани, из буџета се издваја 15 милиона динара.

Буџет је предвидео и 20 милиона за новорођенчад, те ће свака беба у наредној години бити даривана са сто хиљада динара.

Када се говори о култури и туризму, средства издвојена за та подручја износе 31, односно 24 милиона динара.

Председник је подсетио да је при изради предлога буџета његов основни мотив било усмеравање средстава ка свим функционалним сегментима квалитетнијег живота грађана. „Уз републичке инвестиције које се првенствено односе на ауто пут и индустријску зону, верујем да ће наша општина временом бити пожељније место за живот младих људи” наводи председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LUCANI GUCA BUDZET

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.963.306 посета
Тренутно на сајту: 421 посетилац(a)