Na Gradskom trgu u Čačku održana promocija projekta „Odvajamo” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Na Gradskom trgu u Čačku održana promocija projekta „Odvajamo”
Trenutno na sajtu: 415       |       Podeli:
28.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Na Gradskom trgu u Čačaku danas, 28, aprila 2023. godine, održana je prezentacija projekta „Odvajamo“,



kojoj su prisustvovali predstavnici ambasade Švedske, delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za zaštitu životne sredine. U okviru projekta „Odvajamo“, od novembra 2022. godine, 17 opština i gradova, među kojima je i Čačak, počelo je sprovođenje sakupljanja reciklabilnog otpada odvojenog u domaćinstvima, sa ciljem da što manje ovog otpada završi na deponijama.

Na Gradskom trgu u Čačku održana promocija projekta „Odvajamo”, foto: GZS

Otvarajući današnju manifestaciju, gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je važnost ovog projekta za Grad Čačak i sve naše sugrađane, zahvalivši predstavnicima švedske ambasade, resornog ministarstva i delegaciji EU u Srbiji na izuzetnoj pomoći prilikom realizacije projekta.

Milun Todorovic, gradonačelnik Čačka, foto: GZS

„Zajedno uz naše partnere prepoznali smo od kakve je važnosti  da  građani pravilno  odvajaju otpad na mestu nastanka, kako bi stvorili  novu vrednost. „Odvajamo“ je sa 950.000 evra podržala EU, odnosno švedska Ambasada, 840.000 evra je donacija, a nešto manje od 110.000 učešće Grada Čačka. Pre svega, treba napomenuti da nam je u okviru ovoga veoma važna edukacija dece, koja su i danas ovde sa nama, a koja će u budućnosti kroz svoje aktivnosti, edukovati nove generacije da na mestu nastanka selektuju otpad. Rezultati ovog projekta su više nego evidentni. Od 33.000 tona otpada, koliko grad Čačak godišnje uputi ka deponiji „Duboko“, u januaru ove godine je selektovano oko 27 tona, u februaru oko 114 tona, a u martu već oko 176 tona”, naglasio je Todorović.

Ida Rojtersver, prvi sekretar ambasade Švedske, foto: GZS

Ida Rojtersver, prvi sekretar ambasade Švedske naglasila je da njena ambasada u oblasti zaštite životne sredine podržava mnoge stvari koje su važne za dobar kvalitet života u Srbiji, kao što je upravljanje otpadom, prerada voda, upravljanje kvalitetom vazduha, regulisanje industrijskog zagađenja... Ona je, kao i gradonačelnik Todorović, naglasila da će uskoro početi i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od velike važnosti za Čačak.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić je zahvalio Gradu Čačku, ali prevashodno građanima, ističući da bez njihove podrške i učestvovanja, realizacija projekta ne bi bila moguća.

Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, foto: GZS

„Ideja nam je da kroz pilot projekat vršimo primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka. U tom cilju za Čačak je obezbeđeno tri moderna kamiona za odnošenje smeća, više od 15.000 kanti i oko 600 kontejnera. Realizovaćemo još projekata koji će se ticati zaštite životne sredine, pre svega, to je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, radimo na sanaciji postojeće deponije, ali u planu su i mnogi drugi projekti”, istakao je Čarkić.

Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena pri Delegaciji EU u Srbiji naglasio je da Evropska unija pomaže 17 opština u Srbiji pri realizaciji veoma ambicioznog projekta odvajanja otpada.

„Počeli smo 2017. godine, a sada imamo svu opremu i možemo da počnemo sa odvajanjem otpada.  Moja poruaka za Čačane je da nastave sa separacijom otpada, da odvajamo otpad maksimalno kako bi što manje završilo na deponijama. To pomaže da smanjimo troškove koje imamo zbog zagađenja i troškove samih deponija. To stvara i nova radna mesta, a ta stvar je veoma važna”, rekao je Avinjon.

Nakon obraćanja zvaničnika, svi prisutni su ceremonijalnim ubacivanjem plastičnih boca i limenki u plave kante simbolično ukazali na značaj odvajanja otpada u Čačku, a učenici OŠ „Milica Pavlović“ priredili su svim prisutnima igrokaz na temu zaštite životne sredine.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PROJEKAT ODVAJAMO CACAK RECIKLAZA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.272.954 посета
Тренутно на сајту: 415 посетилац(a)