Др Јевремовић: Снег није угрозио воће, опасност су могуће ниске температуре у наредном периоду 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Др Јевремовић: Снег није угрозио воће, опасност су могуће ниске температуре у наредном периоду
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
05.04.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Снег није негативно утицао на воћне културе, и у овом тренутку спречио је да ниске



 

температуре оштете цветове, казао је за Глас западне Србије директор Института за воћарство Дарко Јевремовић.

„Већи проблем представљају ниске темературе којих је било у претходном периоду, посебно код раних сорти кајсија и ту је дошло до извесних оштећења”, казао је Јевремовић.

Он истиче да када је реч о другим воћним врстама као што су трешње, шљиве које су сада такође у цветању не треба очекивати неке веће проблеме јер није било ниских пролећних температура, али да ће се права ситуација знати тек за неколико дана, кад се буде пролепшало време и када ситуација у воћњацима буде у потпуности сагледана.

фото: ГЗС

„Што се тиче угрожености од могућих ниских температура, најугроженије су коштичаве врсте воћака које су сада у фази цветања и то кајсија, шљива у мањем проценту трешња и вишња, а када је реч о јабучастим плодовима као што су јабука, крушка и дуња ту нема проблема јер оне тек крећу са цветањем. Што се тиче јагодастог воћа оно је тек у фази листања тако да ту нема апсолутно никаквих проблема”, прецизирао је Јевремовић.

Према његовим речима ниске температуре утичу и на рад пчела у воћњацима, јер оне не лете у таквим временским условима што може довести до проблема у опрашивању.

Све док пчеле не крену по воћњацима проценат оплођених цветова ће бити мали, што ће се директно одразити на принос”, закључио је Јевремовић.

 

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK VOCE SNEG STETA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.041.331 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)