Данас су Материце или - дан мајки 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Данас су Материце или - дан мајки
Trenutno na sajtu: 757       |       Podeli:
26.12.2021 | 0 коментар(а)



СПЦ обележава данас Материце, највећи хришћански празник мајки и жена. Тога дана деца поране и "завежу" мајку на исти начин, као што су њих

мајке везивале на Детинце. Падају на другу недељу пред Божић.

Материце, дан мајки, у другу је недељу пред Божић. Данас деца везују мајке, исто као што су и њих претходне недеље везивали родитељи, очекујући откуп. 

Ово узајамно "дрешење" у хришћанским кућама ствара празничну, свечану атмосферу, попут оне коју су, уз дарове, створили источни мудраци светој породици Богодетета у Витлејемској пећини.

И симболика је јасна - припрема за дочек Божића, који је помирио човека са Богом одрешивши га веза грехова, доносећи нове везе, љубави за Бога.

Оци, Материце и Детинци, посвећени су породици. Спрема се свечани, због Божићнег поста, посни ручак, који окупља целу породицу.

У дому у коме се данас везују мајке, требало би да влада љубав, мир, пријатељство, слога и вера.

Као и Крсне славе, и ови празници су јединствене наше светковине. Материце су, као некада, и данас прилика да се обрадују сиромашна или деца без родитеља.

ГЗС/ РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Materice obicaj praznik

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.973.690 посета
Тренутно на сајту: 758 посетилац(a)