Кад запјевам, гора одјекује 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Кад запјевам, гора одјекује
Trenutno na sajtu: 371       |       Podeli:
14.02.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У издању Асоцијације музике света у Србији објављен је водич за старо двогласно

певање у Србији под називом “Песма извика у лепоти женских гласова“, са 34 песме на ЦД-у, које изводе певачи Старог Влаха.

Ова публикација на 90 страна намењена је представљању Србије на Сајму етно музике и културе (The World Music Expo WOMEX 2021-2022.) у Порту и Лисабону и осталих представљања традиционалне и world music из Србије у иностранству.

Аутор пројекта је Оливер Ђорђевић, из Јагодине, а издање је припремљено у сарадњи са Друштвом за неговање традиционалног певања извика у Новој Вароши, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

Чувари традиције - песму проносе кроз саборе и такмичења

Из пера проф. др Димитрија Големовића, етномузиколога, водич објављује текст о традиционалном народном певању и специфичностима певања извика, карактеристичном за области Златара и Златибора, као и песама, чији су стихови најчешће асиметрични десетерац. Цртицу о издању „Песма као живот“ - о дану сатканом од песме, смеха и сећања (снимање у јулу 2021. у ОШ „Жвивко Љујић“) написала је Марија Витас, етномузиколог и уредница магазина „Етноумље“.

Снимљене су песме у извођењу Драге Милићевић, Драгице Жунић, Милине Станојевић, Милојке Гојгић, Раде Јовановић, Томке Пауновић, Драгана Росић, Мирољуба Ракетић, Раденка Гордић, Славенка Караџић и Срета Нијемчевић.

Песма као живот - Ој, мој Миле, ој, дангубо моја

На ЦД-у су, поред осталих, песме: Мајка синa са прозора зове, Немој, Миле, пјевати, кроз село, Муртеницом магла вије, Кад запјевам, гора одјекује, Докле ли је ово прело звато?, Запјевај, де, моја секо, Ој, мој Миле, ој, дангубо моја, Секо Јело, не варај момака, Јабука се ветру моли, Вита јело, где си ладовала?, Идем путем, вијем се к’о јела, Весела сам, родила ме мајка, Зелени се зелен бор...

Публикација уоквиру пројекта Србија на WOMEX- у 2021-2022. илустрована је фотографијама из збирки чланова Друштва за неговање традиционалног певања извика и књиге „Нова Варош из старих албума“ (Библиотека „Јован Томић“, Нова Варош, 2021.).

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos pesma izvika cd

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.552.093 посета
Тренутно на сајту: 372 посетилац(a)