Експанзија боровнице у Србији, засади удвостручени, плаво злато се простире на око 3.000 хектара 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Експанзија боровнице у Србији, засади удвостручени, плаво злато се простире на око 3.000 хектара
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
10.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – У односу на период од пре десет година засади јагодастог воћа на територији Србије су удвостручени. Данас се простиру на
Експанзија боровнице у Србији, засади удвостручени, плаво злато се простире на око 3.000 хектара, фото: РИНА

 површини од 40.000 хектара, а побољашава се квалитет и квантитет производње. Поред стандардног воћа, попут малине и купине, у претходних неколико година дошло до експанзије засада боровнице, под којом је сада 3.000 хектара. Све је више младих пољоприврдника који се одлучују да уложе у узгој овог воћа, јер је откупна цена висока, а род добар и квалитетан. 

„Под боровницом имамо четири хектара и након пет година од кад смо посадили прве стабљике може се рећи да је посао успешно разрађен, може да се заради а у радовима у воћњаку учествује читава породица. Приноси су негде око 3,5 килограма по биљци. Оно што је најважније никад немамо проблем са потражњом и све што уберемо, то се и прода“, рекао је Младен Шљивић за РИНУ и додаје да откупне цене овог воћа варирају, али су увек задовољавајуће. 

„Стартна цена кренула је са неких шест евра, да би већ после завршила са 3,5 евра по килограму. У обзир се најпре узима просек цена који је око 5 евра по килограму. Зараде нису милионске, али једна вишечлана породица сасвим солидно може да живи ако се бави овим послом“, каже овај чачански воћар. 

Засади под боровницама удвостручени, фото: РИНА

Ветар у леђа произвођачима јагодастог воћа јесте и отварање нових тржишта и повећан извоз јагодастих сорти. Током 2020. извезено је јагодастог воћа за 338 милиона евра, што је 19,4% више у односу на вредност извоза у 2019. години, а само малине у вредности од 260 милиона и она чини 40 одсто укупног извоза воћа из Србије.

„Нa свeтскoм тржишту рaстe пoтрaжњa зa jaгoдaстим вoћeм и Србиja мoрa дa рaди нa пoвeћaњу кoнкурeнтнoсти, нa брeндирaњу, увoђeњу сaврeмeних тeхнoлoгиja гajeњa вoћa и увoђeњу мeхaнизовaнe бeрбe тaмo гдe je тo пoтрeбнo. Moрaмo дa нaступaмo пoд брeндoм Србиja, дa нудимo прoизвoдe сa зaштићeним гeoгрaфским пoрeклoм, пoпут Aриљскe мaлинe. Држaвa ћe свojим пoдстицajимa пoмaгaти прoизвoђaчимa дa пoдижу зaсaдe сeртификoвaним сaдним мaтeриjaлoм, aли и jaчaњe и прoширeњe склaдишних кaпaцитeтa“, рекао je државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић.

Да би оформили воћњаке под боровницима пољоприврдницима помаже и држава. За подстицаје подизања засада ове воћне врсте, Министарство је прошле године дало 200 милиона динара, што је било довољно за 150 хектара нових засада боровнице. Произвођачи за те потребе могу користити средства из националног буџета, из програма ИПАРД кроз мере 1 и 3, а од ове године и кроз програм за конкурентну пољопровреду Светске банке.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Borovnica ekspanzija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.041.361 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)