Država subvencioniše kupovinu vozila na električni pogon - za automobil i do 5.000 evra 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Država subvencioniše kupovinu vozila na električni pogon - za automobil i do 5.000 evra
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
27.04.2023 | 0 коментар(а)



Prodaja električnih automobila u svetu skočila je za 55 odsto za godinu dana, Kina prednjači sa 60 odsto,



ali i sve više evropskih zemalja ulazi u trku na ovom tržištu. Srbija takođe podstiče zaokret ka električnim vozilima i daje subvencije koje idu i do 5.000 evra.
Podrška od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od kategorije vozila, odnosi se samo na vozila koja imaju isključivo električni, kao i hibridni pogon i to je apsolutno u sladu sa "zelenom politikom" kojoj stremi ceo svet.

Srbija sada subvencije daje za nabavku mopeda, motocikala, tricikala, četvorocikala, automobila kao i vozila za prevoz najviše devet lica, odnosno teretna do 3,5 tona mase.

Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđena je subvencija od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra. Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra..

Za subvencije mogu da konkurišu pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog voznog parka.

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Zahtevi za dodelu subvencija podnose se zaključno sa 31. oktobrom, a resorno Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava.

Ocena je da je najveći problem u Srbiji zbog kojih se ovi automobili ne koriste mnogo jeste cena, a sa dobijanjem subvencija ovaj problem bi mogao da bude bar malo rešen. Pored toga postoji problem mrežne infrastrukture, kao i dostupnosti brzih punjača kojih prema nekim podacima ima smo 70 dostupnih.

 

 

 

GZS / Blic




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.114.464 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)