Otvorena izložba ,,Nadežda Petrović – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Otvorena izložba ,,Nadežda Petrović – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”
Trenutno na sajtu: 410       |       Podeli:
30.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - U saradnji Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” u Čačku, Color Media Communications i Ministarstva kulture Republike Srbije otvorena je izložba



,,Nadežda Petrović – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”. Izložba je publici predstavljena na pešačkoj zoni ispred hotela ,,Beograd” u Čačku. Na ovaj način postavljajući izložbu na otvorenom u vidu ulične galerije, napravljen je iskorak u popularizaciji slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa.

Autori fotografija su za ovu priliku napravili sopstvene interpretacije dela Nadežde Petrović i na savremen, duhovit ili provokativan način doprineli promociji slavne umetnice. Obuhvaćena su dela iz Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“, Narodnog muzeja Srbije i Spomen zbirke Pavla Beljanskog.

Izložbu je šarmantno otvorila lično Nadežda, u interpretaciji prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu – Vanje Milačić. Šetajući se među okupljenom publikom Nadežda je ispričala deo svoje životne priče a zatim je reč preuzela autorka izložbe Duška Jovanić. Obrativši se prisutnima ona je poželela dobrodošlicu rekavši da su posle čuvenog Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili, autori fotografi konačno stali pred opus Nadežde Petrović rođene pre tačno 150 godina u gradu na Zapadnoj Moravi.

,,Ona je ušla u istoriju velikana ne samo kao slikarka već i kao aktivistinja, fotoreporterka, novinarka i heroina.“ Jovanić se zahvalila se fotografima koji uvek pokušavaju da adekvatno odgovore zadatku izazova koji pred njih predstavnjaju slike određenih velikih majstora i pozvala jednu od autorki – Vukicu Mikaču, da se obrati u ime njih.
Mikača se zahvalila svim Čačanima zato što neguju sećanje na Nadeždu Petrović i autorki izložbe na prilici da doprinesu uspomeni na Nadeždu i predstave svojevrsni omaž njenoj hrabrosti.

Predrag Živković, zamenik direktora Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ zatim je otvorio izložbu.

,,Za nas u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ svaki put kada se Nadeždino ime i delo na bilo koji način obeležava i slavi predstavlja veliki praznik, pa tako i ovaj dan danas. Veliko je zadovoljstvo što smo u okviru projekta ,,Čačanska rodna – Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“ u prilici da zajedno sa Color Media Communications priredimo ovu sjajnu izložbu i na taj način pokažemo da je Nadeždino delo i posle 150 godina živo i inspiriše umetnike koji stvaraju i danas u ovom trenutku“.

Autori fotografija, savremenih interpretacija odabranih dela Nadežde Petrović su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Aleksandar Crnogorac, Branislav Brajan Rašić, Jakov Simović, Vukica Mikača, Katarina Batuta Višekruna, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Vuk Vidor, Sever Zolak, Sanja Stefanović, Vladimir Milivojević Boogie, Nebojša Babić.
Izložba će javnosti biti dostupna do 15. jula.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK CACNASKA RODNA PRESTONICA KULTURE NADEZDA PETROVIC IZLOZBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.321.315 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)