Пријепољски „краљ паприке” усамљен на трону, због љубави према пољопривреди девојке га избегавају 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Пријепољски „краљ паприке” усамљен на трону, због љубави према пољопривреди девојке га избегавају
Trenutno na sajtu: 472       |       Podeli:
25.06.2021 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Да од пољопривреде може итекако лепо да се живи доказује млади пријепољски



повртар Његош Стојадиновић који је надалеко постао познат по производњи најквалитетније паприке.

Његош је због великих приноса и квалитених плодова у полимској долини постао познат као „краљ паприке”. Овај млади човек одлучио је пре 11 година да остане на својој земљи и да пољопривреда буде његово животно опредељење, јер како каже, човек је најјачи кад је свој на своме.

„Радио сам раније на гатерима и много се мучио и преко ноћи сам одлучио да са тим прекинем. Почео сам прво са мањим површинама, на 15 – 20 ари, и онда кажем себи, што не би радио и више, па је то био хектар, два. Није ми проблем да радим, сада сам почео садњу паприке и на фолију, да би што више унапредио производњу, јер од овог посла може лепо да се заради”, каже Његош.

Његош је у њиви од јутра до сутра, фото: ГЗС

Повећање површине засада диктирала је потражња која је била сваке сезоне већа захваљујући квалитетним плодовима.

На четири хектара плодне земље уз саму реку Лим, Његош је ове године засадио 70 хиљада струка паприке, нешто мање купуса, малине и кукуруза. Свакој култури посвећује се са великом пажњом и у њиви је од свитања до заласка сунца.

„Ја увек кажем свима који се баве пољопривредом, ако не можете квалитетно да одрадите четири хектара, урадите два јер свему мора да се посвети максимална пажња. Кад је сезона устанем у четири ујутру и радим док се види”, истиче овај млади Пријепољац и додаје да не треба ништа да се ради „назор” и без воље.

Парика је, каже Његош, веома захтевна култура, али ако се све уради на време успех је загарантован.

„За паприку су најважнији првих 25 дана док се прими и устабили. Треба доста заливања, а важно је и на време попрскати јер је осетљива на бактериозу и пламењачу”.

фото: ГЗС

Паприка из Његошевих засада продаје се у Немачкој, земљама региона и широм Србије, а потражња се у последњих неколико година повећала захваљујући друштвеним мрежама.

„Нема продаје без добре рекламе и наравно квалитета, то су главни услови, а друштвене мреже нам сада дају неслућене могућности”, тврди Његош.

За овог младог човека Пријепољци имају само речи хвале и тврде да таквог радника нема у 100 села

„Његош је већ у три сата у њиви, залива, окопава, ту јхе од јутра до мрака, али фали му једна млада да га прати, не мора да копа, само да је ту да га бодри”, каже његов комшија Јован Радуловић.

Јован Радуловић каже да Његошу фали само девојка, фото: ГЗС

Али девојке изгледа да и нису баш очаране његовим избором да остане на земљи, па је управо сроднаа душа једино што недостаје овом младом домаћину.

„Девојке кад ме виде овако са мотиком, фрезом и трактором не пада им напамет да са мном изађу. Данашње девојке желе провод и уживање, али не може да се ужива ако се не ради. Ово ништа није страшно, пољопривреда је посао који ја волим да радим, тачно је будем често и прашњав и блатњав, али сам свој газда”, истиче Његош.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE NJEGOS STOJADINOVIC POLJOPRIVREDA PAPRIKA ZENIDBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.152.901 посета
Тренутно на сајту: 473 посетилац(a)