Данас сахрана патријарха Иринеја у крипти Храма Светог Саве 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Данас сахрана патријарха Иринеја у крипти Храма Светог Саве
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
22.11.2020 | 0 коментар(а)



Патријарх Иринеј биће сахрањен данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару, у Београду. Света заупокојена литургија

почела је у 9.00 часова.

Верници одају последњу пошту патријарху

Испред Храма светог Саве на Врачару верници од рано јутрос долазе да одају последњу пошту патријарху Иринеју стрпљиво чекајући да дође ред на њих да уђу у сам храм, а у Патријаршијском дому у току су последње припреме пред заупокојену литургију.

Ту су владике Српске православне цркве, монаштво, други свештеници, припадници Војске….

На уласку у храм стоје припадници гарде Војске Србије, а велики број верника пали свеће у малој цркви посвећеној Светом Сави, која се налази поред храма.

Испред храма присутан је велики број верника.

Током целе ноћи Храм светог Саве, у којем је изложено тело преминулог патријарха био је отворен и верници су могли да уђу и да одају пошту патријарху Иринеју.

Испред храма су постављена два видео- бима на којима ће бити пренос свете заупокојене литургије и сахрана патријарха Иринеја, како би верници који желе могли да учествују и прате, с обзиром на то да је задржавање у Храму ограничнено због епидемиолошке ситуације.

Говориће Хризостом, Вучић, Додик и отац Петар Лукић, певаће рквено-певачка дружина "Бранко"

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је, по протоколу који је објавио Синод СПЦ, предвиђено да на сахрани патријарха Иринеја говоре митрополит Хризостом, председник Србије Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и отац Петар Лукић, старешина београдске Саборне цркве.

Црквено-певачка дружина "Бранко", хор основан при Нишкој епархији пре 133 године, певаће на сахрани патријарха.

За чланове хора то је посебна част, али и дужност, будући да је с њима сам патријарх док је боравио у Нишу као владика имао готово очински однос, јавља РТС.

Сам патријарх одликовао је хор Орденом Светог Саве другог степена, а певали су на устоличењу двојице патријарха – Павла и Иринеја.

Јавни сервис додаје да је захваљујући свом квалитету, хор певао широм света, као и да је од 2009. године под покровитељством патријарха, хор "Бранко" домаћин међународног фестивала духовне музике "Музички едикт".

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sahrana patrijarh irinej

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.292.513 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)