Вредни Урошевићи из Дренове три деценије у производњи млека 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Вредни Урошевићи из Дренове три деценије у производњи млека
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
26.06.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Иако тврде да производња млека није профитабилна, породица Урошевић није одустала од ове гране сточарства.

Планирају проширивање броја грла захваљујући субвенцијама ресорног Министарства и подршци локалне самоуправе.

Миодраг Урошевић из горњомилановачког села Дренова три деценије је у производњи млека. Иако ценом није задовољан, не планира да одустане од ове гране сточарства.

,,Имамо двадесетак грла музних и десет подмлатка, планирамо да проширимо број уколико би мало кренуло на боље, цена није задовољавајућа у односу на све, али се боримо. Имамо 25.000 по крави, јунице и бикови по 10 хиљада, два бика хранимо и да није субвенција не би могли да опстанемо.Ушли смо у овај посао и не можемо да одустанемо, купљена је механизација и објекти, опрема за сточарство. Дневна производња млека је око 300 литара, али се обнавља фонд расних говеда. Увезли смо пет крава, а од њих добили десет грла”, каже Урошевић.

Урошевић додаје да трошкове не могу покрити само производњом млека.

,,Цена је 35 динара по литру, пре пар година била је око 45 динара, а нафта је износила 60 динара, а сада је нафта 140, а млеко 35 динара, не може тај паритет да се прати цена млека, а нафте нам треба да би стигли све да обрадимо", каже Миодраг.

За производњу сена и слилаже, неопходни су хектари земље, а Урошевићи осим осам својих узимају под закуп на десетине хектара. Недостатак радне снаге на селу компензовали су куповином механизације, па им је субвенција за набавку трактора добродошла.

Милијан Урошевић, фото: Агропрес

Милијан један од синова Миодрага Урошевића који је ове године искористио субвенције за пољопривреду каже да су трактор купили за Божић и да сваки динар, 400 хиљада динара за пољопривредника на селу је добродошао када нема радне снаге да заврше пољске радове.

У породици Урошевић сви имају свој део посла. Милијан коси на десетине хектара, брат балира, отац је кући око стоке, док је мајка задужена за мужу и млековод. Жена свакога дана спрема кувани оброк и води рачуна о деци. Тврди да “градска” деца до подне не би издржала темпо само да иду за њим, а да ништа друго не раде. Жеља му је да држава загарантује цену пољопривредних производа како би пољопривредник имао сигурност у производњи. Оно што су генерације иза њега радиле, неће напустити јер тек планира да стекне.

Агропрес

 

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.670.984 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)