Raspisan likovni i literarni konkurs na temu „Mesto i značaj gusala u životu našeg naroda” 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Raspisan likovni i literarni konkurs na temu „Mesto i značaj gusala u životu našeg naroda”
Trenutno na sajtu: 602       |       Podeli:
13.04.2024 | 0 коментар(а)



Užice – Udruženje za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu” u saradnji sa Pravoslavno –



sportskim udruženjem „Sveta Srbija” i Regionalnim centrom Užice, raspisalo je likovni i literarni konkurs. Svoje besede i likovne radove na temu „Mesto i značaj gusala u životu našeg naroda”, učenici osnovnih i srednjih škola sa teriotrije Zlatiborskog okruga, Ivanjice i Lučana moći će da dostave do 17. maja.

Glavni cilj konkursa je duhovno, moralno i patriotsko vaspitanje dece i omladine, očuvanje tradicionalnog vrednosti i važnosti gusala, koje nose epitet „svetog” instrumenta, zbog svog nemerljivog značaja za srpski narod i srpsku kulturu kroz vekove, kao čuvari srpske istorije.

„Sekundarni cilj konkursa je da se u učesnicima, posebno starijih kategorija, probudi istraživački duh, koji će im značiti u budućem školovanju, ko se odluči na to i da ih prosto vredna nagrada motiviše da istraže i jedan drugi segment koji nije baš zastupljen u svakodnevici – segment gusala i guslanja. To njihovo istraživanje, daće i nama kao udruženju određeno viđenje omladine i samim tim moći ćemo da unapredimo pristup i kasnije napravimo veću i brojnu i guslarsku publiku, ali možda da privučemo i nove guslare, jer tradicija se prenosi sa kolena na koleno i bitno je mlađim generacijama ostaviti amanet”, kaže Ivana Ivanović ispred Udruženja za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu”.

Ovogodišnji projekat u okviru kog se realizuje konkurs, nosi zanimljiv naziv „Guslofilija” – ljubav prema guslara prema guslama, ali i ljubav publike prema guslama.

Konkurs traje do 17. maja. Nagrade će biti podeljene u tri starosne kategorije i u svakoj kategoriji biće nagrađeno po pet radova: po dva najbolja biće nagrađena četrnaesto dnevnim letovanjem na Krfu u Grčkoj u kampu „Stopama naših predaka” Svete Srbije i te nagrade biće dodeljene u Užicu 1. juna, dok će jedna nagrada letovanja na Krfu biti dodeljena 3. juna u okviru hramovne slave Sveti car Kontantin i carica Jelena u Požegi.

Pravilnik i obrasci prijave mogu se naći na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama organizatora. Likovni radovi dostavljaju se na adresu Regionalnog centra Užice : Nemanjina 52, dok se literarni radovi dostavljaju na mejl adresu: literarni.pravouzicu@gmail.com

 

PP Media / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice konkurs gusle

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.635.996 посета
Тренутно на сајту: 602 посетилац(a)