Отворен СтаПАРК, неолитско насеље у кањону реке Ђетиње 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Отворен СтаПАРК, неолитско насеље у кањону реке Ђетиње
Trenutno na sajtu: 290       |       Podeli:
29.07.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - У присуству градоначелнице Ужица и њених сарадника, представника ресорних министарстава,

представника РРА Златибор и свих оних који су у протекле четири године радили на реализацији пројекта NEOLIFE отворен је Археолошки парк СтаПАРК, наводи се на сајту града Ужица.

„Стављањем у функцију Археолошког парка на отвореном СтаПАРК, освртом на далеку прошлост, обогаћујемо туристичку понуду нашег града”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, Фото: сајт града Ужица

„Захваљујући прекограничном пројекту ’Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја NeoLIFE’, који су заједно реализовали градови Ужице и Тузла, Уметничка школа Ужице и општина Милићи, верујем да смо добили не само туристички локалитет већ и едукативни центар који посетиоцима, а посебно најмлађима може да дочара живот наших предака у периоду млађег каменог доба. Циљ нам је да ово насеље буде део обједињене туристичке понуде клисуре реке Ђетиње чија је процедура заштите као предела изузетних одлика у току. Језеро Врутци, манастир Рујно, Доња стапарска бања, стара траса ћире, остаци босанског и дубровачког пута, неолитско насеље, риболовни ревири, купалишта, планинанрске и бициклистичке стазе, хидроцентрала Под градом, тврђава Стари град и градска плажа чине изузетан туристички потенцијал на чијем се повезивању константно ради. Верујемо да смо на добром путу да све оно што имамо, а чему често не придајемо довољно пажње јер је ту и некако се подразумева, промовишемо на најбољи начин и учинимо га атрактивним за велики број посетилаца”, закључила је градоначелница.

Снежана Милисављевић менаџер пројекта „NeoLIFE”, фото: сајт града Ужица

О путу од идеје до реализације пројекта говорила је Снежана Милисављевић менаџер пројекта „NeoLIFE”.

„Ово је био велики изазов за све нас, имали смо тим озбиљних људи које смо окупили и уз подршку града Ужица, ТО Ужице, Археолошког института Србије и других релевантних институција успели смо да интерпретирамо историјско наслеђе које се налази само три километра далеко од ове локације. Данас је све спремно да примимо посетиоце и то нам је велико задовољство и заједно ћемо радити да анимацијама и програмским садржајима допринесемо да насеље ради и развија се у правцу у коме су сви желели”, истакла је Милисављевић.

Драган Јанковић археолог и кустос Музеја града Београда изразио је велико задовољство, јер је како је рекао после четири године остварен сан учесника овог пројекта.

Драган Јанковић археолог и кустос Музеја града Београда, фото: сајт града Ужица

“Кад смо почињали да градимо најважнија идеја је била да искорачимо из стереотипа и мислим да смо лествицу подигли тако високо да сви који буду градили неке будуће археолошке паркове неће моћи испод овога. Овај парк има огроман потенцијал, не само туристички већ и културни и научни и тако да овде већ видим место где ће се долазити научници из Србије али и Европе и света. Ово место треба да буде понос и граду Ужицу и Србији и региону”, рекао је Ковачевић уз захвалност граду и молбу да се парк унапређује и да се према њему опходимо као нечему веома вредном.

Археолошки парк је изграђен кроз “NeoLIFE”пројекат који је суфинансирала ЕУ кроз програм прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина, преко Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ Министарства финансија Републике Србије. Укупна вредност пројекта је око 600 хиљада евра од чега је ЕУ обезбедила око 450 хиљада, а преостала средства градови Ужице и Тузла.

СтаПАРК-ом ће управљати Туристичка организација Ужице, за посетиоце ће бити отворен сваког петка, суботе и недеље у времену од 15 до 20 часова, уз пратњу туристичког водича.


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice stapark naselje neolit

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.826.039 посета
Тренутно на сајту: 290 посетилац(a)