ОШ „Свети Сава” добила од УНИЦЕФ-а комплет наставних средстава за реализацију наставе СТЕМ предмета 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
ОШ „Свети Сава” добила од УНИЦЕФ-а комплет наставних средстава за реализацију наставе СТЕМ предмета
Trenutno na sajtu: 726       |       Podeli:
11.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Основна школа „Свети Сава“ у Чачку добила је данас од УНИЦЕФ-а комплет наставних

средстава за реализацију наставе СТЕМ предмета (Сциенце, Тецхнологy, Енгинееринг, анд Матх) и развој школских пројеката из области квалитета ваздуха и заштите животне средине. Ова школа је једна од 46 школа у Србији којој су уручени комплети у оквиру пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха“ који спроводи УНИЦЕФ у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја (МНПТР) и уз финансијску подршку Владе Норвешке.

Комплети су пажљиво креирани на основу претходне анкете у којој су учествовали наставници и ученици из свих 46 школа. Сваки комплет садржи едукативну метеоролошку станицу и комплет за детекцију загађења земљишта, док су остала наставна средства прилагођена појединачним потребама школа. Уз помоћ ових едукативних комплета, интердисциплинарних курсева креираних за ученике, и уз подршку наставницима кроз обуке и менторски рад, свака школа ће осмислити и реализовати по пет пројеката на тему загађења ваздуха ослањајући се на званичне програме наставе из математике, физике, хемије, биологије, географије и информатике и рачунарства. У реализацију пројеката ће бити укључено око 9 000 ученика основних и средњих школа у 15 локалних самоуправа широм Србије.

„УНИЦЕФ и Краљевина Норвешка, у партнерству са МНПТР и у сарадњи са локалним заједницама, раде на подизању свести деце и младих школског узраста, њихових родитеља и наставника о нивоима загађења ваздуха и његовим штетним утицајима на здравље и добробит људи, а кроз СТЕМ образовање промовисаће се значај праћења квалитета ваздуха и неформално образовање. Уз помоћ едукативних комплета које смо обезбедили школама, наставници, деца и млади биће у прилици да током практичне наставе на креативан и забаван начин - кроз истраживање, извођење експеримента и међусобну сарадњу - науче како долази до загађења животне средине и које су последице, као и да осмишљавају решења за смањивање и спречавање загађења ”, изјавила је заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији Јоси Ечевери Буркхард.

Светска здравствена организација (СЗО) проценила је да је загађење ваздуха у 2016. проузроковало више од 550.000 прераних смрти у региону Европе, од чега је више од 6.000 случајева приписано загађењу ваздуха у Србији.

Глобално, сваког дана око 93% деце млађе од 15 година удише загађен ваздух који је штетан по њихово здравље. Загађење ваздуха се доводи у везу са појавом хроничних обољења респираторног система код деце, као што су бронхитис и астма. Деца млађа од пет година су најугроженија, јер уносе више ваздуха у односу на своју телесну масу него одрасли.

„Желим да се захвалим Уницефу и Влади Норвешке на подршци у реализацији СТЕМ наставе и едукације на тему заштите животне средине. Пројектне активности које ће бити реализоване уз помоћ едукативних комплета помоћи ће наставницима и ученицима да реализују интердисциплинарну наставу и на тај начин подстакну развој међупредметних компетенција код ученика, а посебно оних које се односе на одговоран однос према околини и здрављу“, истакла је Слађана Парезановић, начелница Школске управе Чачак.

Директор Основне школе „Свети Сава“ у Чачку, Мирослав Мандић додао је: „Опрема има широку примену, али се првенствено односи на СТЕМ предмете. У оквиру пројекта, са ученицима смо већ започели практичну наставу на тему текућих еколошких и климатских изазова, током које ученици користе знања из различитих предмета и на тај начин долазе до закључака и потенцијалних решења. Приметили смо појачану мотивацију и код деце и код наставника услед истраживачког начина рада и очекујемо већи проценат усвајања знања у односу на класичну наставу“.

Додела едукативних комплета је реализована у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија“, Центром за промоцију науке и Фондацијом Петља у оквиру пројекта “Школе за бољи квалитет ваздуха”. Циљ пројекта је да се деца и млади упознају са темом квалитета ваздуха и утицајем загађења и климатских промена на њихово здравље и добробит њиховог непосредног окружења. Намера УНИЦЕФ-а је да до 2023. године, деца, адолесценти и њихови родитељи у 15 јединица локалне самоуправе боље упознају степен загађености ваздуха у својој локалној заједници. Поред тога, циљ је да се у најмање три општине изгради подстицајно окружење које доводи до промена у локалној политици, буџету и програмима, уз учешће младих и уз давање приоритета најбољем интересу деце.


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak skola sveti sava donacija unicef

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.620.851 посета
Тренутно на сајту: 727 посетилац(a)